Inserts (1975)

Inserts (1975) или “Вмъкнато”, е история от Холивуд през 30-те, малко след епохата на нямото кино. Ричард Драйфус е режисьор от тази епоха – бивше величие разминало се с голямата риба, мечтания филм ракетоносител, на когото хич не е лесно да се адаптира към новата реалност на вече говорещото кино, напротив, наред с бутилката и липсата на ерекция това му е сред сериозните психологически проблеми. Студиата пращат кино визионера в немилост, а лоялността на кинаджията-аутсайдер към собствения му талант го обрича на потно слайс-комбо от самота и чудатост. 

Барикадиран в мръсната си бърлога, експериментаторът декадент използва ръчната си камера за да снима треторазрядно домашно порно. Чаровни софтпорн еротични стаг-филмчета, снети от (нетрепереща) ръка. В един черно-комедиен момент, на работната хоумофис площадка част от скандално объркания реквизит е и мъртва от свърхдоза порно актриса (препратка към един криипи и мнооого суров Тери Гилиъм, “Земя на приливите” май беше) . С две думи – да живеят прекрасните малки революционери-порнографи, декласираните аматьори самоотвержео влюбени в работата си! Какъв зрелищен галоп към “малката смърт”! Да си мислиш, че си свободен е на практика неразличимо от това да си истински да си свободен.  А пък да си мишка е много по-голям порок от това да архивираш фалшиви оргазми на лента.

Шапки веднага долу пред просто чудесните Ричард Драйфус, като импотентния Boy Wonder и винаги готиният, червендалест и бакенбардест Боб Хоскинс – пишман порно продуцента, с пакетчета хероин, дебели пури и попрезрели неадекватни еднодневни красавици в косматата ръка. Христоматийно заглавие е Inserts (1975), откъдето и да го погледнеш. Задкулисният поглед към едно от тунелчетата на порно мравуняка и неговите наивно симпатични труженици е едновременно забавно-тъжен и вдъхновяващ; надървящо дързък е да си го кажем направо, мамка му. Наркотици, алкохол, страст и наивно-евтини трикове, опаковани в голямата мечта да бъдеш все пак някакъв създател в този сив животец, пък ако ще и на долнокласни секс раздвижени картинки с преебан звук!

Предполагам Inserts (1975) е бил и мощно вдъхновение за Джеймс Франко за порно-драма сериала The Deuce, както и на Пол Томас Андерсън за Буги нощи, въпреки че и в двата портретувания порно-бизнес е от едни следващи десетилетия със съвсем друга специфика и динамика. Намирам и интересен паралел с епоса на Тарантино Once Upon A Time In Holywood, който също засягаше изпаднали в прекачването от една епоха в друга (50-60-те) актьори.

Пичове, ще се радваме да ни подкрепите. Как? Като си поръчате тениска ото branditi.com

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (3 votes)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.