София Филм Фест 2015: Досието Петров

Досието Петров (2015)

В “Досието Петров” Михаил Билалов е актьор от Народен театър “Иван Вазов”. Малко преди падането на Живков от власт е принуден да подаде оставка след гаф на жена му Ани Пападопулу на представление (“Болшевики”) пред съветския посланик. Мечтата на съпругата му да играе Чехов е затворена при доктора на Малин Кръстев –  единственото място където може да се говори свободно против властта е психиатрията.

След 89-та, реабилитиран, героят на Билалов е манипулиран от същите партийни функционери, управлявали го и преди- Христо Шопов, Деян Донков, вече скрити зад паравана на банка. Актьорът разбира, че приятелят му ментор от Народния, е донасял против него и в гнева си (нелепо и необосновано) сам става маша в ръцете на ДС.

Последните му връчват ролята-мечта: да пропагандира “истината” в национален мащаб. Употребен е за кратко, филмът започва с неговата смърт, останалото е флашбек. Младата Анжела Недялкова (блуждаеща безцелно и демотиварано като всички останали) има задачата да запознае света с връчената й от агента на Шопов истина за баща й.

досието петров

“Досието Петров” засяга болезнена тема от нашето минало, каза очевидното документалистът от Франция Георги Балабанов преди прожекцията на филма със сценарий на Жан-Клод Кариер, заснет пък от друг българин с опит в чужбина, Стефан Иванов.

Но Балабанов не каза, че продукцията е скучна и нищо добавяща към темата за политическата подмяна и преход в БГ. Шопов-Билалов са верни на профила си и връзката им се е получила, но все едно гледаш по-тромава версия на “Четвърта власт”. Външен коментар на познатите маски, хамелеони и медийни интриги, без опит за опит за комуникация с новото поколение, камо ли с чувствата на зрителя изобщо.

За съжаление “Досието Петров” ще обрасне в забрава далеч преди края на София Филм Фест 2015.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 6 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.