Damnation

damnation, movei slide

С любезното съдействие на София Филм Фестивал:

ПРОКЛЯТИЕ / KÁRHOZAT (120′, 1988) е филмът, който носи първото голямо признание на най-смелия европейски режисьор Бела Тар (Човекът от Лондон). Филмите му се отличават с дълги кадри, операторско майсторство и атмосфера. Проклятие също пулсира от режисьорската меланхолия и апокалиптичния му поглед към света.

Карер си прокарва път в живота в тихо отчаяние. Около него е сиво, дъждовно и кално. Лек от самотата и чувството на безнадеждност той намира единствено в бар „Титаник” при красивата му певица.

„Карер, нашият герой, е човек, който точно знае какво да очаква от собствения си живот. Гледа на света от гледна точка, от която ясно се вижда пълната безнадеждност на живота му и въпреки това се заема с нова история, макар вече да знае, че може да се измъкне от нея само в ролята на губещ.
В него обаче има нещо, което е по-силно от собствения му мироглед. Тази таяща се в него по-висша сила го отвежда до другия герой в историята, при певицата, която е не съвсем достоен предмет на неговите желания и чувства. Карер не очаква нищо от тази любов, за него тя е крайна човешка потребност, проявление на биологическия стремеж към човешка топлота в съдбовната му самота…?” Ласло Краснахоркаи

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.