Пометени от страст девойки в Синият е най-топлият цвят

Blue Is The Warmest Color е чувствена любовна история – от пределно истинските, не от претендиращите за такива, дело на Abdellatif Kechiche. За свободната си адаптация по комикс, Абделатиф събира Léa Seydoux (“Това е само краят на света”) и Adèle Exarchopoulos, факт, сам по себе си еротизиращ достатъчно въображението. Двете актриси са инструктирани да пресичат границата с реалността свободно, съответно това което виждаме, до голяма степен са автентична визия, чувства и разтърсващи емоции на две пометени от страст девойки.

Докато за Франция е oкей, в пуритански държави като Америка и в изостанали като България, филмът шокира със седемминутна сцена на секс в реално време. Адел колкото и да обяснява в интервюта, че сексът е част от играта, и би било лицемерно да се спести, жителите-пуритани ще продължат да цъкат с език. Филмът няма слабо – камерата следи всеки дъх на двете лица. Вълненията им често нямат нужда от думи – лицата и на двете са екрани с максимална разделителна способност. По очевидни причини някои ще го сложат редом до LOVE на Гаспар Ное, но ще сбъркат  – откровените ласки и задоволяване в упор, са най-маловажното нещо. Естетически перфектно заснети, чукането не си заслужава прекомерното акцентиране. Всевъзможното физическо проникване придава съдържание и стойност, на това което първата голяма любов безвъзвратно ще загуби. Тъга и меланхолия има при всеки оргазъм. В случая тръпката е между гимназистка и студентка, но звукът на тази романтична камбана е абсолютно универсален, джендър и класовият аспекти присъстват косвено. Встрани от всички телесни сокове, които щедро текат, Леа и Адел пресъздават целият ужасен път на сантиментално съзряване абсолютно брилянтно. Златната палма от Кан 2013-а (със Спилбърг и Кидман в журито) е извоювана с борба и смелост. Иронично, Blue Is The Warmest Color има възрастово ограничение за показ, каквото филми с ултра графично насилие например нямат. А би бил от полза на всеки тинейджър.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.