Кевин Спейси пее с гласа на Боби Дарин в Отвъд морето (2004)

Beyond The Sea / Отвъд морето (2004)

Седемгодишният Уолдън Робърт Касото от Бронкс (без баща, с майка Поли -Бренда Блитън/“Тайни и лъжи” и сестра Нина -Керолайн Арън/“Мобилна връзка”) получава диагноза сърдечна недостатъчност с прогноза 15 год. макс. живот.

beyond the sea

Дедлайнът го амбицира да постигне мечта на майка си – да детронира Синатра и забие лайв във Копакабана. Майка му го учи да пее, танцува, харизмата да забавлява я има. С псевдонима Боби Дарин, Уолдън(1936-1973) нахлува с гръм и трясък в шоубизнеса на Америка на петдесетте.

beyond the sea

Седем години по стар от героя си, с тупе на Кобзон и носна протеза, Кевин Спейси изпълнява сам музикалната част, по мнение на критиците повече от добре. Той е всичко в биографичния поизтъркал се от предаване ръка на ръка в Холивуд проект (Джони Деп, Брус Уилис и кой ли не са били обсъждани за Боби).
Спейси го структурира с постоянни флешбек реминисценции. В началото Боби и екипът му (Джон Гудман, Боб Хоскинс и тн.) снимат биографичен за Боби. Устато момче сред декорите, което трябва да го играе на тази възраст, силно го поразява. Дарин най-сетне намери себе си, казва Боб Хоскинс. Любопитството на Боби към момчето е любопитство към нишката на съдбата, чийто начало стои оплетено някъде там, в Бронкс.

Развитието на таланта Спейси игнорира, за сметка на колебанията, нестабилността, желанието на Боби освен да кове хит след хит (две грамита и номинация за оскар) да бъде актуален в добрия смисъл на думата, да бъде в хармония с вътрешния си глас. Виждаме го да агитира за Боби Кенеди с антивоенни лозунги, после захвърля перуката, поп-атрибутите. Сценичният гламър (костюмография, камера, цвят, арт-концепт – всичко 6) Спейси редува със задкулисните инхалации, хапчетата, операциите. По латиноамерикански ситком, вече на възраст звездата разбира, че сестра му не му е сестра, а майка (Никълсън май тоже). Няма време за мелодрама, преконфигурация на миналото не променя нищо, всяка минута е скъпа. Боби разбира една проста максима – човек слуша това, което вижда. Чупи старите винили и пробва нов имидж във Вегас и Копа. Успехът не бърза, но въпреки предателството на материята духът е стабилен.

Истинската драма Спейси намира в лимитираното време на дарбата на ентътейнър на Боби на земята, където всеки ден е подарък. Външните колизии с жената(Kate Bosworth като Сандра Дии), колите, антуража и светкавиците са пълнеж. Диалогът е top notch. Може би липсват само още една-две “тихи” сцени.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.