Searching for Sugar Man, или кой е Сиксто Родригес?

I wonder about the love you can’t find
And I wonder about the loneliness that’s mine./ Родригес

Searching for Sugar Man е първият и за жалост последен филм на самоубилия се година след оскара си Malik Bendjelloul. Документалната история на шведския режисьор е посветена на невероятното житие на музикант срещнал милионната си известност и влияние съвсем неочаквано за него, трийсет години след записването на първия си (от общо два) студиен албум.

През седемдестте, в мъглива дупка в мъглив и мръсен Детройт, капризните уши на двама продуценти се впечатляват от дрънченето на китара на особняк обърнал презрително гръб на посетителите в бара. Сиксто Родригес, Исус Родригес, Sixto “Sugarman” Rodriquez или само Родригес като шесто дете на мексикански имигрант в Мичиган, Детройт познава от рано грозното лице на тежкия труд, улицата и социалното неравенство.

Сиксто също така е скитник и текстописец равен на Дилън. Working Class Hero на Ленън е за него. Посредствеността не може да го унизи, хамалства облечен в сако. Впечатлението на продуцентите от онзи бар прераства в историческата, вече, плоча “Cold Fact”. Успехът на тавата е зеро. Издателят къса договора, а слам-поетът изчезва в слухове за шокиращо самоубийство на сцена. И оттук започва легендата. Някак си албумът Cold Fact попада в Кейптаун, Южна Африка. Там генерира небивал интерес, много по-голям отколкото имат Доорс и Ролинг Стоунс. Презаписва се на пиратски касетки постоянно.

Никой нищо не знае за мистеризония пророк от калпавата обложка на детройтския винил, но това не пречи той да се превърне във флагман на бунтовете срещу апартейда. Парчето “I Wonder” е химн на протестите от осемдесетте. радиата го цензурат, дерат плочите една по една. Към края на деветдесетте двама ентусиасти стартират проучване на мита “Родригес”. Изучават детективски стиховете му, опитват се да проследят парите от продадените почти милион кoпия без авторски от  Cold Fact и Coming from Reality.  И откриват. За наша радост откриват много повече отколкото някога са се надявали. Истинско шибано коледно чудо, чакащо ги с по индианска непроницаема едрозъба усмивка.

 

Searching for Sugar Man

Въпреки съпътстващите финансови тегоби (части от филма са снимани с имитиращ 8mm камера app) трудът на Малик, светла му памет, е безспорен. Разделен на тийзваща част с worldwide издирването и ни най-малко разкриваща загадката на духа втора част, с намирането на Родригес,  Searching for Sugar Man показва зародиша, развитието и бума на един културен феномен.

Прецедент за света на шоубизнеса и пример за подражание и следване от другата част на света. Дразнещо въпросите след финала са много повече отколкото в началото. Именно неудовлетвореното любопитсво те блъска след филма сам да прослушаш едно по едно парчетата от пъзела. По ранг Родригес е до политически ангажираните градски лирики на един друг постиндустриален шестструнен ревюлюционер, Гилберт Скот-Херон.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.