На Чисто: Сциентологията и затвора на Вярата (2015) – бели зомбита и масова шарлатания

На Чисто: Сциентологията и затвора на Вярата (2015) e мащабно, подплътено със свидетелски разкази изследване за произхода, целите и влиянието, която една от най-опасните организации в световен план има днес.

Материалът наистина е изчерпателно образователен.  Започва със създателя на сциентологията Рон Хъбард, разглежда еволюцията на идеите му, миналото на талантлив и продуктивен фантаст бълващ десетки книжлета на година – държи гинес рекорд за това, годините на военна служба и присвоените за пропаганда героични митове – приличат на тези на Хемингуей, сатанинските семки в книгата Dianetics – първата сериозна заявка за дългосрочно вклиняване в податливите на манипулации човешки мозъци, раждането на организацията, гениалното построената йерархия от роби, които я обслужват и привличат нови роби, хитрите юридически маневри осигурили живот на хидрата, импровизационните ментални тактики от първите години преди злото да укрепне и се изправи във вида, в който го познаваме днес – филмът систематизира и анализира функциите и плановете на сектата по толкова убедителен начин, че надхвърля всичко, което сме се опасявали, че може да съществува в областта на сайко шарлатанията и мас-управлението на бели зомбита, всичко до което фантазията ни се е протягала в най-лошите кошмари.

Сциентологията има статут на религия в Щатите, воюван и извоюван окончателно през 2009-та, който й позволява да вербува ежедневно нови и нови жертви.  Етажите на организацията педантично копират най-лошото от която си искаш диктатура. Ръководителите й институционализират лъжите си с помощта на прецизно изработен бранд бук – ще видиш светът им облечен в мнима, но легитимно изглеждаща хералдика, духовно отваряща символика, еуфорично възвисяваща до неописуеми нива риторика.

Всичко това е хладнокръвно зареден за отстрелване на пушечно месо арсенал. Убийствата, в пряк и преносен смисъл в църквата са ежедневие. Не знаете нищо за престъпленията й докато не видите документа на HBO. Поразените територии са много по-големи отколкото може да предположите. Изградената мрежа включва съвременни концлагери. Феноменално, пленниците понасят униженията и гинат наглед доброволно.

Инструментите за психическа инквизиция, фина настройка, натиск и контрол над членовете, изумително находчиво измислени и надградени във времето, попадат под дисекцията на заглавието. Засегнатите семейства за стотици хиляди, повечето необратимо. Отговорните лица, делегатите на организацията, мисионерите често са публични любимци, имиджово “чисти и неопетнени” ролеви модели. Макар и адски трудно, откопчване от безумието обаче е възможно. Доказват го Пол Хагис и некоцина други смелчаци, преживели от първо лице ада, някои от тях са прекарали десетилетия в редиците на култа, тормозени умствено и физически, преди да осъзнаят и срещнат челно зависимостта си. Съберете сили, Going Clear: Scientology and the Prison of Belief  е задължителен, невъзможно е повече да се правим, че не знаем.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
3.23 avg. rating (66% score) - 13 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.