Notre histoire / Нашата история (1984)

1983-4-та Ален Делон наема френския кинорежисьор и сценарист Бертран Блие (1939), автор на Пържолите – Les Cotelettes 2003, Студен бюфет – Buffet froid 1979, за да направят заедно „Нашата история“. Ход, с който за пореден път показва какъв изключителен бизнес нюх има за кино – Делон е съавтор или продуцент на повечето от филмите, в които участва. Notre histoire ще му донесе две награди „Сезар“ през 85-та – за главната роля на Робер Авранш/ Делон и за оригинален сценарий.

Делон е доказано версатилен в най-широк диапазон от роли, затова образа му на безутешно влюбен монтьор-алкохолик, който бълнува/бленува с отворени очи не ме шокира толкова както хардкор феновете му (за да приземим патоса на гореказаното, в един пародиен вариант, фейсът му тук спомня братя Аргирови). Истински впечатлява именно сценарият – смело разпокъсан пачуърк, с фуги за втъканите хиляда начала на истории (по Итало Калвино) в основния сюжет. Да, маниерно фрагментарен е, до етюди близки на синематичното хайку. Делон е и театрален актьор, затова театралността на Notre histoire също не ме учуди, нито я намирам за слабост, напротив – камерата се движи по осите на киноправилата, докато декорът и масовката, когато я има (в нея се мярка и Жан Рено), са осветени и хореографирани като за камерна сцена. Диалогът е трескаво непостоянен, повтарящи се на ротационен принцип мотиви с вербален рефрен. Общото усещане е за меланхолия и ранимост в режим на своеобразна изповед – неща ефимерни, трудни, искащи определени умения и майсторство при транслиране. През цялото време ме преследва чувството, че гледам тегав, в добрия смисъл на думата, артхаус на късния Рангел Вълчанов.

В ролята на дулсинеята Донасиен Пуже – събирателен образ, съответно клонирана в повечето женски персонажи, е френската киноактриса Натали Бай. Липсата на химия между двамата с Робер Авранш едва ли е случайна, така само се подчертава функцията й на пре/носител на идеята.

2000-та година Блие и Делон отново ще работят заедно в Актьорите – комедия, която като сценарий и заснемане ще цитира постоянно Нашата история.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.