Явор Захариев vs. Митко Пайнера

 Reunion означава тъпотия, когато става въпрос за поредната серия на American pie и вълшебство, когато говорим за една от най-добрите съвременни български групи. Доказателството е четвъртия поред албум с работно заглавие Gravity Co., който Явор Захариев (RIP, бел.ред 04.04.2019) и компания пускат септември месец за свободно сваляне в интернет.  Революционният тон зададоха Radiohead, в БГ само ФСБ и Gravity Co. последваха аналогичния с философията на Тесла жест. В експерименталния(и най-емоционален според тях) проект всеки от групата има равно участие. Скучно би било идеите от първата до последната песен да идват и да са изпяти от един и същ човек. До десетото парче вече ще си чул целия албум. Искахме да го избегнем това, казва Явор в началото на среща, по-топла и от следобедна метълска бира в Борисовата.

Yavor

Фото: Светослав Ковачев, архив Явор Захариев

Как я караш напоследък?
Напоследък повече си почивам.. Сутрин като стана пия кафе, свалям си много концерти – Питър Гейбриъл 2002-ра например, Дейвид Бауи, NIN, Кings of Leon. Гледам документални филмчета, българска телевизия- не! Така до ранния обяд, после хапвам нещо леко, сядам да гледам това което съм свалил предиобед и привечер излизам, ако имам някакви срещи.

Човекът, когото ще наемеш да ти свърши работата?
Боже не знам. Бих си я свършил сам, ако е прекалено сложна ще я отложа във времето.

Най-тъжната история, която си чувал?
Загубата на майка ми и баща ми, двамата буквално си отиваха пред мен. Когато един истински добър и честен човек си отиде е тьжно. Тъжно е и това, че в тая държава всеки нехае за културата.

Твоят топ 3 за деня?
Нека го направим Топ 5. Книгата е Цар Плъх. На което и място да отворя, когато и да я отворя, половин час се чете. Морето все още е предпочитаното ми  място. Никога няма да ми омръзнат Zero 7 и Аir, още първия път когато ги чух ме хванаха. За филм Георги и пеперудите ми е като топ 1.

Едно доказателство за края на света?
Пчелите си отиват.

Как ще наречеш своето място?
Бункерът.

Митът, в който вярваш и този в който се съмняваш?
Съмнявам се, че италианците са големи любовници и вярвам, че България наистина е като място от рая.

Нещото, с което ще се разделиш най-накрая?
Нещото, с което веднага бих се разделил е завистливостта. Сигурен съм, че сме много близо до безплатната, чистата енергия. В този дух мразя Едисон и обичам Тесла. Представи си само как НЕК угасва за няколко часа, ама това за съжаление никой няма да го позволи.

Музиката, която няма да пуснеш на ближния си?
Чалгата и някои български аренби изпълнители.

Най-самотното питие?
То е навсякъде в ежедневието – чаша с вода. Всеки ден я пиеш и всеки път си сам докато го правиш.

Любимата абревиатура?
Може да сме сами, но ще дойдат и още (смее се).

Какво видя през ключалката последно?
Микровълновата в кухнята, точно преди 4 часа. Бях седнал на тоалетната чиния и я видях оттам.

Какво му куца на БГ кунста?
Самочувствието. Затова е нужно хората да не гледат на музикантите и артистите като на хора станали такива защото друго не могат да правят, а като на хора, които искат и се изразяват по този начин.

Трябва ли да пращаме нещо в космоса и какво?
Гласът на Валя Балканска е достатъчен.

Езикът, който искаш да владееш?
Мандарин и френски.

Списанието, на което искаш да си корица?
Лов и риболов.

Звездата, на която ще дръпнеш шалтера?
Митко Пайнера.

Кога научи правилата на движение?
За мен е важно да знам, че когато пиша с дясната ръка вървя надясно. Други правила на движение не знам, не съм шофьор.

Kолко хора ти играят играта?
Не знам колко са, но ги има и се надявам да я играят правилно, да не се лъжат.­­

Тормозел ли си съученик като малък?
Никога. Даже набих един Росен, дето тормозеше много добър мой приятел, Йово Панчев. Повтарях седми клас, а като повтаряш всички те гледат с едно такова страхопочитание, а мен просто ме беше нарочила математичката… Три шамара и с това се реши всичко за година напред.

Какво ти се колекционира?
Може да звучи банално, но марки и монети. Наследих една страхотна колекция от баща си, мисля да я продължа и да я завещая на децата си и те да я продължат на свой ред.

Колко често си сменяш паролата?
Честно да ти кажа паролата ми не е сменяна откакто си направих мейла. Даже паролата ми за мейла е.., е това няма да го казвам.

Личната ти прогноза за времето?
Лятото топло, зимата да е хладно. За съжаление имам един лош навик и той е че винаги гледам тази на битиви, дето синоптикът разказва повече вицове отколкото нещо за времето.

Хващаш ли се на социалните мрежи?
Дълго време само съпругата ми имаше фейсбук. Един приятел се пошегува да ми направи и на мен, пък когато искам да го изтрия. Казах му ок и така и си остана. Както има плюсове, така има и минуси, защото това си е ебати клюкарницата. Гледам ако искам да споделя някаква готина песен, някакъв майтап, не съм зависим да следя приятелите си кой-къде е.

Кого искаш да саботираш?
Турното на Пайнер, разбира се! Бих откраднал всички гримове на певиците, ама така да ги открадна, че да затворят и магазините на километри… После ще източа бензина от колите им. Също така бих откраднал и парцалките им. Ще ги продам в нет-а, а парите ще разпръсна ей така, в центъра на София!

Кой ти сбъдна последно мечта?
Цялата група си я сбъднахме. Свирихме с Appolo 440, Fun Lovin Criminals, Stereo Mc’S…

Съжаляваш ли за бутон, който си натиснал?
Беше един Delete на снимки от детството. Иначе съжалявам , че винаги натискам бутона Angry на съпругата ми.

Две повече ли е от едно и ако да, за колко време?
Едно е достатъчно, две е хубаво да имаш в резерва.

Ако си куче за боеве, как мислиш ще се справиш?
Ще бъда дакел, в резултат от пластична операция на крокодил, с мускули на хипопотам.

Пука ли ти за глобалното затопляне, ама честно?
Определено, усещам го на свой гръб.

Искаш ли хората да те помнят непременно с добро?
Не си създаден на тоя свят просто за да запълниш някаква ниша, казваше майка ми. Възможностите на човек са дотам докъдето се простира желанието му  да бъде някой. Сигурен съм че оттук нататък на много хора мога да бъда полезен и не само в музиката. Иначе като всеки обикновен човек и аз си имам своите бъгове.

Градска невромантика, или  селска идилия?
Селска идилия е по-яко. Там хората са по-истински, по-откровени. Тук  всеки се опитва да те убеди, че е мноого добре и че всичко му се развива с ебати глобалните темпове, а всъщност е зациклил жестоко на едно място.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

1 thought on “Явор Захариев vs. Митко Пайнера

  1. Яворе, да разбирам ли, че е ОК да си сваля дискографията на Gravity Co. преди обяд, после да хапна нещо леко, и след това да я изслушам?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.