Le cercle rouge/ The Red Circle е като откровението на Буда, с което започва

The Red Circle е отдавна влязло в учебниците криминале на Жан Пиер Мелвил с Ален Делон и Жан Мария Волонте от 1970. Започва с откровение на Буда, което горе-долу казва, че когато на едни непознати един на друг мъже им е предепределено да се срещнат, това неизменно се случва. Просто и ясно. В червения кръг…

The Red Circle

Кори- Ален Делон, току що излязъл от затвора се оказва с непознат побратим в багажника. В Париж двамата организират обир на бижутериен магазин по подадено инфо от надзирател на Кори. Целта ги събира с трети професионалист- екс ченге, алкохолик и факир по балистиката(Првъзходен Ив Монтан). През цялото време по петите им е комисар с железни скруполи и челюст- всъщност, главният герой във филма. Както и в Самурай, героите на Мелвил действат фатално и говорят трудно .

Джаз-саундракът на  Eric Demarsan пасва на мрачното въображение на Мелвил като латексова ръкавица на килър. Обречени на вечност, героите в The Red Circle трасират нощта с кармичните си траектории достойно и с будистки непукизъм.

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

1 thought on “Le cercle rouge/ The Red Circle е като откровението на Буда, с което започва

  1. Обожавам този филм. Той се явява и последната роля на Андре Бурвил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.