Мики Рурк е Рибка-боец (1983) в чернобяла класика на Копола

Mickey Rourke in Rumble Fish

Рибка-боец (1983)

“Kалифорния е като луда, красива наркоманка, толкова друсана, че е на седмото небе и не разбира че докато танцува умира.”

Точно на такова място искат да бъдат изоставените на алкохолизирания им баща Денис Хопър Мат Дилън и Мики Рурк. Братятa се задушават в провинциалното родно място, където рулират с временен успех. Липсват им изтласканите от наркодилърите олдфешън рокерски банди.

Mickey Rourke in Rumble Fish

Дилън е Ръсти Джеймс, име което ще чуеш над 50 пъти – твърде млад за да се наложи като тартор сред наборите, които му се възхищават и твърде напред с уличния материал за да ходи на училище или да бъде примерно гадже на Даян Лейн.

Началната сцена е събрала истински дримтийм – Дилън, Крис Пен, Никълъс Кейдж и Лорънс Фишбърн уреждат час и място за вечерната генг схватка, докато зад бара, старият любимец на Франсис Копола Том Уейтс ромоли поезия с дъх на суров петрол.

Малко по-късно се появява The Motorcycle Boy -21 годишен по сценарий, с магьосникът от Оз-прическа, с подпухнали от шарка бузи и огромно количество безцелна енергия. Мики Рурк (на 31 год. тогава) е основната причина Rumble Fish да е толкова перфектен.

rumble-fish

Цар в изгнание, изгубен за паството водач форсиращ вяло своята машина; черните джаз музиканти по баровете го признават, скритите за рейбан ченгета го ненавиждат.

Говорът му е мелодично шумолене (в екипа нашега наричат проекта Mumble Fish). Далтонист, за който света е черно-бял телевизор с намален звук, Ездача е изхвълен на грешния бряг в грешната епоха.

П.П

Канава за филма е едноименната книга на S.E. Hinton, авторка и на новелата зад The Outsiders, филмът след който Копола продължава работа с Мат Дилън.
Единственото, което нарушава монохромната гама  са цветните рибки-боец. Ужасно многото часовници в различни формати също допълнително изкривява екранното време.
Ако си наблюдателен ще видиш и сладко изхвръкналите зъби на невръстната София Копола.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.