Социална какофония и боксови ръкавици в Роко и неговите братя (1960)

rocco-and-his-brothers poster

Роко и неговите братя  е от “дебелите класики”, които всеки е чувал, но малцина са прелистили. Героиката на Лукино Висконти (Групов семеен портрет в интериор, Смърт във Венеция, Гепардът) е за “земляците” от Юга челно круширали в анемичен и индустриален Север.
Семейство Паронди от Лукания- земя на на маслини, пълна луна и звездно небе пристига в неприветлив, студен, току що обзавел се с панелак за бедни Милано. Младите безработни разчитат единствено на бачкаторските си юмруци. Едно след друго имената им върху местния боксов афиш се сменят, фамилията Паронди остава. Акцентът не е върху спорта, естествено, времето за разярени бикове още не е дошло. Демоните, с които се млатят са от Новия свят на Алфа Ромео.

Отделните части на филма, подобно евангелия са озаглавени – Симоне, Роко, Чиро, Лука. Фитилът който свързва четиримата братя се нарича Ани Жирардо – научена да живее от красотата си “подпалвачка”. Пръв изгаря този с най-силните корени, Симоне. Облечено в мускули животно, което така и не успява да се адаптира към социалната какафония, които му носят временните успехи с ръкавиците.
Когато се връща от казармата, Ален Делон подава ръка на страдащата Надя, учи я да не се страхува и на свой ред влиза в съблекалнята, за да покрива разходите по черната овца в семейството. От 2000 години насам е ясно обаче, че добродетелта само предизвиква най-лошото. Расли от драма на драма, другите братя не успяват дълго да бъдат буфер на пагубните страсти.

Щафетата финално поема Лука.  Единствен с постоянни доходи, първо поколение работник в автомобилен завод, Чиро учи малкия да бъде оптимист и да забрави родния край на мъка и пръст.
Следва Нино Рота в целия си меланхоличен блясък (преди да гo вземе в Кръстникът Копола се влюбва в музиката му именно тук) и дълъг кадър, в който преди да побегне към панелака, Лука прокарва вяло ръка по бузите на шампиона Роко, разлепен в тираж по оградата на завода.

Интересен факт е, че известния от участията си в над 1300 порно филма Rocco Antonio Tano заема псевдонима си Роко Сифреди именно от този филм.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.