Нощният мениджър (2016)

The Night Manager Season 1 / Нощният мениджър Сезон 1 (2016) е съвременна интерпретация на шпионския роман на Джон льо Каре от 1993-та „Нощният мениджър“ (“The Night Manager”). Сузане Биер (оскар+екс Догма 95 – забележи) проследява сложните ювелирни маневри на бившия брит солджър Джонатан Пайн (изсмукващ вниманието Том Хидълстън), вербуван от агента на разузнаването Анджела Бър (Оливия Колман – бременна като Франсис Мардомънд във Фарго и голяма на талант колкото Кати Бейтс).
Мисията на Джонатан/Томас/Андрю – Хидълстън има много имена, е да се внедри в голдън съркъла на търговеца на оръжия Ричард Роупър (Хю Лори – централен във всяка фасета на думата.

За да спечели място в империята и изгнилото сърце на Роупър, Пайн трябва първо да прегърне здраво социопата в себе си, а после и да пребори недоверието на мнителния майор Коркоран (Том Холандер) и държанката на Хю Лори Джед ( двуметровата блондинка Елизабет Дебицки).
Един от изпълнителните продуценти на сериала е Джон льо Каре. Стегнат, духовит и семпъл където е необходимо диалог, пивък като сухо мартини – извадено е всичко ненужно; всеки шпионира всеки, играта на котка и мишка е изкусно валсирана в добрите стари крими-традиции, музикалната тема силно напомня тази на Westworld сериала.

Всички са продажни еднакво(независимо от ценоразписа), но всеки е нещастен по своему. Героите са триизмерни и убедителни, дори и тези на трети план.

ужасно много ми харесват супер близките планове върху лицата, особено в напрегнатите ситуации, издържано е в класи, ретро телевизионен ретро маниер, това подчертано и уплътнява динамиката. видимо написаното е от майстор. развръзката прави парабола към началото умело. умела и с лекота е играта и на дуото Хю Лори-Хидълстън.
Архизлодеят Лори е достатъчно червиво богат персонаж, за да те прободе с ножа на съмнението: многопластов циник, социопат, философ на злото, киноинкарнация на Луи Сайфър, напомня Ник Кейдж от Lord of War(2005). Нему принадлежат запомнящите се реплики като “Нашият свят плаща за съществуването на вашия. Да, материалният свят принадлежи на Мефисто.

Хидълстън конкурира безупречно Даниъл Крейг. Още при премиерата на романа през 1993-та Лори опитва да откупи правата за заснемане: “най-безсрамно си представях себе си в ролята на Пайн: странстващият рицар, вечно устремен към хоризонта, в търсене на кауза и знаме, в чието име да се бие, дори да жертва живота си”.

Пдодукцията спомняща Tinker, Tailor, Soldier, Spy,”Вечният градинар”, “Шивачът от Панама” и “Най-търсеният човек” е колабо между BBC и AMC (Мad Men, Breaking Bad, The Killing и The Walking Dead).

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.