Spinning Man (2018)

Spinning Man е качествен трилър, резултат от умно разиграване на бейсик елементите необходими за осигуряването на необходимата доза съспенс. Учител по философия(Гай Пиърс) дава достатъчно причини на властите(Пиърс Броснън), за да го заподозрат в изчезването на гимназистка, но освен несъответствия в показанията няма доказателства за вина. Обществения конфликт разгаря незараснали рани в семейството. Преживяла минали афери с ученички на мъжа си съпругата(Мини Драйвър) е в нов дефицит на доверие, в екзистенциална дупка е и набеденият хуманитарист, прогарящ слабите нишки на спомените (добре използвана асоциация към най-запомнящия се филм с гай Пиърс Memento).

Simon Kaijser e направил качествен филм, може би с прекалено с удобни символи и метафори(капани за мишки, вътящи се хамстери във въртележка, въртящи се кибрити и тн.), но с недразнеща, въпреки популярността си теза – животът =истина и паметта=интерпретаци са във вечна и непримирама конфронтация. И само болката, вината, угризенията и смъртта валидизират автентичността на факта. Но по дяволите Витгенщайн и Декарт, да мислиш отдавна не е достатъчно зада съществуваш, как се примирява човек с шибания факт? Отпред в класната стая е изнесен стол. Как ще докажеш, че столът съществува – изписва с тебешир учителят на дъската.
През първата половина на Spinning Man намирах поразителни сходства с италианският The Girl in the Fog(2017 с Тони Сервило и Жан Рено. Доброто сценарното писане и липсата на украшения обаче отличават американската продукция. Достойно продължение в кариерата на Гай Пирс след The Rover, Alien: The Covenant и Brimstone. A Броснън след The Matador(2005) отдавна не ми е бил толкова симпатичен.
Неспособният да се справи с природата си и да поеме отговорност за действията си философ, независимо дали е софист или диалектик винаги е благодатна тема за кино.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.