Only God Forgives (2013) – отново Рефън-посвещение към Алехандро Ходоровски

Двама братя движат картел под прикритието на “клуб за кървав спорт” в прогизнал от пороци Банкок. Заслужената смърт на на единия отключва серия от кървави послетрусове.

Майката на блудните синове Кристин Скот Томас е най-облагодетелствена откъм роля – “микс от Лейди Макбет и Донатела Версаче”.  Алегорията за двубой с Бог е пресъздадена чудесно, за което творческа заслуга имат Джулиън – Райън Гослинг, с 24 реплики за цялото време, и, разбира се, “бог” – Vithaya Pansringarm.

Only God Forgives

Ako ни четеш и ти харесва блога ни – подкрепи ни. Поръчай си тишърт от нас!

Докато снимал в Азия Only God Forgives, на дъщерята на Рефън й й се присънил призрак определил впоследствие (до известна степен) и внушението на филма.

За това в Европа хоспитализират, докато в Банкок е повод за спиритуалистична инверсия. След Drive, последният филм на Рефън отново е посветен на Алехандро Ходоровски (отявлен трибют и към Гаспар Ное!), като съдържа също така и любопитна референция към Valhalla Rising – по думите на режисьора, Чанг е инкарнация на Едноокия.

Рефън не крие, че гневът и интересът към теми свързани с насилие го преследват от къса дистанция, а идеята за тайландската мистификация захваща чисто терапевтично, докато жена му е бременна с второ дете.

“Крими трилър продуциран като уестърн” – казва за Only God Forgives Никълъс, намерил отново G точката ни с коктйл от неон, преработен азиатски електро кич и стилистични упражнения по bad carma.
Без да имат източен уклон обаче, крими трилогията Pusher, да не говорим за Valhalla и Bronson, са му светлинни години напред.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.67 avg. rating (93% score) - 6 votes

1 thought on “Only God Forgives (2013) – отново Рефън-посвещение към Алехандро Ходоровски

  1. И на мен не ми допадна. Освен, че беше изтървал солта, май беше хвърлил и цялата щайга с подправки в тенджерата. А така бях прегладнял за нещо вкусно. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.