Джеръми Айрънс разплита поствоенни драми в Нощен влак до Лисабон

Дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази…/ Понякога човек се страхува от нещо, понеже го е страх от друго нещо.
Паскал Мерсие, “Нощен влак до Лисабон

последните думи на Сократ: „Би трябвало все пак да знаеш, Критон, че неправилното изразяване наранява душата.” Да агонизираш и да мислиш за езика – не е ли прекрасно.

Решен да открие кой е Амадеу де Прадо, автор на романтичното четиво останало у него след знаменателна среща с отчаяна непозната, швейцарският езиков професор Реймънд Грегориус (Джеръми Айрънс) напуска ученици и университет, за да хване заглавието на филма. Неконтролиран импулс, който обикновено ужасява до смърт хората посветили се на хуманитарните науки.

BASIC

Нощен влак до Лисабон (2013)

В частното си разследване непохватният, но верен на новите си чувства (и – хубава метафора – новите си очила) Реймънд успешно разплита драмата в живота на португалския писател, живите участници на която, косвени и преки жертви на фашисткия режим на Салазар, още страдат от незараснали рани.

Парламентьор и довереник в доскоро чужди нему страсти, на “централната гара” в края на пътешествието си Реймънд получава коридор за житейски маневри, какъвто макар и оставил бляскава диря, идеализирания писател Прадо никога не е имал.
Night Train to Lisbon е на Биле Аугуст, спец по травмирани от режими съдби още от Къщата на духовете.

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.