Дони Дарко (2001) с мъдра търпимост към необяснимото

Donnie Darko

Дони Дарко (2001)

Дони: Защо носиш този глупав заешки костюм?
Франк: Защо носиш този глупав човешки костюм?

Donnie Darko е психологически трилър на Ричард Кели с Джейк и Маги Гиленхал от 2001-ва и e направо вулканична класика. Никои други зайци освен тези на Дони и на Линч не са ми въздействали повече.

Фабулата е по-яка и от на “Обичайните заподозрени”, да прощава Сингър. Дони е умен, сайко пич, с морбидни видения, ходи на сън и се събужда на различни места, в различни състояния. Връхлитащ от шибания Космос двигател от спейс-машина се забива през покрива в дома му, баш в стаята му.

Дони обаче, по свръхестествени причини не е там тогава. Негов приятел, когото само той вижда, е огромен заек, казва се Франк. Франк му доставя някои кодирани в числа сведения.

В училище Дони е няколко обиколки напред с материала. Епизода, в който контрира и буквално размазва лектора-педофил на Патрик Суези е гениален. Между всички незвързваеми събития и халюцинации Дони търси връзка.

Търси я и при психоаналитик, под хипноза. Приятелката му притежава същата мъдра търпимост към необяснимото. Двамата се опитват да разгадаят цифровите и визуални знаци, които все по очевидно подсказват бъдещ крах и болка за мнозина.

Дони има потенциала да прозре смислена нишка и да повлияе хода на събитията, не случайно в стаята му виси плакат с око на художника Ешер (интелектуалните препратки са много и все на място – към Толкин, към The Destructors на Греъм Грийн).

Джейк признава, че тогава бъкел не е знаел в какво участва. Ричард Кели е миксирал нещата джедайски – лаконично, с достатъчно отворени връзки, които да ти дадат гъделичкащото мозъка усещане за свидетелство в жизненоважна тайна.

Дрю Баримор, освен че играе и продуцира филма, подкрепата й е незаменима. Влиянието и референциите на филма към днешна дата са внушително.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

1 thought on “Дони Дарко (2001) с мъдра търпимост към необяснимото

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.