Фантастично качество на интригата и хиперборейски хлад в The Bridge 02

Bron/Broen 02 наследява култивираната почва от първия сезон. Новият ребус е още по-гъвкаво изобретен от осемте общо клавиатури на сценарното острие. Този път имаме биооръжие, вируси, кръвосмесителна любов, екоактивисти и терористи – теми от новините. Единствено престъпно безсърдечна е лекотата, с която титуляра Мартин Роде бива финализиран, за да излезе от сериала. Без Ким Бодниа нищо не би било същото. Миналото на Сага подсказва все по-явно причините за асоциалното й поведение, а културните и лайфстайл различия с тази част на Европа не спират да будят удивление.

Проблемите в семейството на Мартин от първия сезон са постоянна нишка и тук – достоверно огледало на социалната клетка. Психическата обвързаност към убиеца на сина му го тормози, поставя му морални и етични капани на всяка крачка. Тези нотки са портретувани сурово и без излишна мелодрама. За присъствието си Ким Бодния – професионалист с впечатляваща театрална кариера в Копенгахаген, впрочем, заслужава повече от златна мимфа от тв феста в Монте Карло(2014).

Забавна аналогия е приликата между северното кино и азиатското по херметична непроницаемост и отдалеченост от нас. Трудно може да прецениш на сто процента, например, дали някоя реплика е фалшиво произнесена, дали съответства на жестомимическия език и комуникация на тялото. Не можем да подминем и шведско-датския образ на мвр-работника – интелигентен над средното ниво, с нормална до симпатична визия, толерантен, с широка обща култура и никакви просташки изцепки. Фантастика, хиперборейци някакви.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
3.75 avg. rating (77% score) - 8 votes

2 thoughts on “Фантастично качество на интригата и хиперборейски хлад в The Bridge 02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.