Пришълецът: Завет (2017)

Като продължение на филма „Прометей“ от 2012 г. и шести филм от поредицата „Пришълецът“, сай-фай хорър опусът на Ридли Скот Alien: Covenant/ Пришълецът: Завет (2017) е нормално да буди нервни тикове на еуфория у всеки фен на сагата. Аз не съм от тях, признавам, но пак има десетки причини да се интересувам от продукцията или бранда, получил култов статус през петилетките.

Преди Пришълецът Ридли доказа качествата си на стабилен режисьор в „„Блейд Рънър” , „Телма и Луиз”, „Гладиатор”, „Блек Хоук”, „Марсианецът”. Едни, има няма 40 години рицарят мачка със сериозен (даже прекалено сериозен) размах и визия.

И ако от първото изречение в ревюто не стана ясно, ще го кажа наобратно – „Alien: Covenant” се явява втора част от прикуъл трилогия, започнала с „Прометей” и захапала директно слузестата опашка на първото иконично кино изчадие на H.R.Giger и сие от 1979 г.

Та общо взето, пътувайки кротко и ултрасоник към планетариум запокитен в един от хипотетичните ъгли на разградената като селски двор галактика, космическите (колко ретро вече звучи това космическите) колонизатори от секси-кораба „Covenant”, вземат че откриват обещаващо райски условия, неотбелязано на картите място. На това кътче, естествено повече от мрачно и опасно, единствен обитател е роботът Дейвид (Майкъл Фасбендър), синтетична отломка и троянски кон от кораба „Прометей”, много очарователно айти създание – помните го- помпащо коравосърдечен (сори за анахронизма) пулс за нови сапиосекшуъл гадории.

Да – не зловещата атмосфера, потискащо добрия звуков дизайн, мега изтрещялата софистицирана дигитална конструкция и тоновете специални, ама многоо специални ефекти, а  именно леденият Майкъл Фасбендер, с двойната си роля и подмолно нечовешкия хумор на Антъни Хопкинс от Ханибал е истинската причина да се разпиша като фен на филма.

Ако ти харесва да ни четеш – подкрепи ни бе човек, поръчай си ALIEN тишърт от нас, branditi.com!

Последвай ни и в IG: @movies.bg

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.