Милениум 3 (2009): Момичето, което разтури стършеловото гнездо

The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest / Милениум 3: Момичето, което разтури стършеловото гнездо завършва екранизацията на трилогията Милениум на Стиг Ларсон. Всеки харесал предните The Girl Who Played with Fire  и  Men Who Hate Women, няма да бъде разочарован и от този. Историята на Лисбет Саландър – Noomi Rapace, продължава от края на предната серия.

The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest

Оцеляла след ултра-насилие в семейството, ужасът на психиатричната клиника, садизма на социалните работници и куршум в главата (от предния филм), героинята й е готова да разчисти сметките си с чудовищните си баща (чудесен Георги Стайков), ала Франкенщайн брат и пенсионирани фашизоидни агенти от смъртоносен таен Отдел, забъркал цялата каша. Както самоиронично вмъква Стиг Ларсон (недоживял да види кино-успеха на гениалния си труд), циркулиращия терор в триъгълника баща-дъщеря-брат напомня древногръцка трагедия.

the-girl-who-kicked-the-hornet’s-nest

Темпото във филма иначе е на по-ниски обороти, очевидно за да може дългоочакваният триумф на Лисбет да отекне далеч извън вечерните новини.
Най-красивото нещо във филма, разбира се, е Noomi Rapace. Aнархо-кибер-пънк + интелект и сексапил. Готик-гримът й не е част от моден бунтарски код, а цвета на войната, цвета на нейната Автобиография. Присъствието й само по-себе си е Манифест. Анти-буржоазен, анти-държавен, анти каквото изберете.

the-girl-who-kicked-the-hornet’s-nest

Страхотен е и начинът, по който са пресъздадени отношенията й с Mikael BlomkvistMichael Nyqvist, журналистът който работи ден и нощ за реабилитирането на Лисбет. Връзката им е емоционално наситена, дълбока и в същото време забавно лаконична – застават един срещу друг секунди преди финала, само за да отложат “виждането” за по-нататък.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

В крайна сметка, в Милениум 3: Момичето, което разтури стършеловото гнездо Даниел Алфредсън ( Varg ) е продължил възходящо труда на режисъора от предните два филма Niels Arden Oplev. Дано американците не бързат да правят веднага римейк.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “Милениум 3 (2009): Момичето, което разтури стършеловото гнездо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.