King of New York

Тримата кино-влъхви на тема Ню Йорк са Скорсезе, Уди Алън и Ейбъл Ферара

„Кралят на Ню Йорк“ е американски нео-ноар крими трилър от култовите и мега продуктивни за киното 90-те. Дело в документи на независимия по дух Ейбъл Ферара – дори името му е жилест къс карарски мрамор. Само ми ти виж имената от каста: Кристофър Уокън, Дейвид Карузо, Лорънс Фишбърн, Виктор Арго, Уесли Снайпс и Джанкарло Еспозито, как да не цъкаш с език?

Ейбъл Ферара заснема Краля преди управлението на Джулиани, затова ще видиш един оголен, ноаристичен Ню Йорк, с подривен, мръсен, криминален блясък. Зъл блясък от епоха, която вече не съществува. Няма условия за съществуване и на централната фигура на Франк Уайт – завладяващ, сложен антигерой и фамозно, откровено сайко, изиграно титанично от онзи неподражаем кингконг на Холивуд, Кристофър Уокън.

King of New York е достоен гангстерски филм с не една и две пробойни (впрочем, като всичко друго на любимия Ферара) и лек уклон към B-мovies, който в крайна сметка те съблазнява с неподправения си енстусиазъм, със страхотния хип-хоп ост, и с театралната еротика на близките си планове, фрашкани до дупка с класна игра.

Тримата влъхви на тема Ню Йорк са Скорсезе, Уди Алън и Ейбъл Ферара (Ноа Баумбах е първа резерва).

Киноревютата за Ферара не бъкат от суперлативи и не пестят критика, много ясно, но пък никой не може да отрече автентичността на големия, труден за системата синефил (сам с вид на треторазряден наркобос и обрулен хулиган) и непресъхващата жажда на алкохолик, да улови и закове на кинолента духа на всичко живо, потентно и красиво-грозно, което мърда, диша и чука шумно встрани от коректно полирания и скучен мейнстрийм.

Между другото, ако ти харесва да четеш това и искаш да ни подкрепиш, ще се радвам е да го направиш като си поръчаш тишърт от branditi.com! Има огромно значение за нас

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.