Following (1998) – генералната репетиция нa Нолън за „Мементо”

Following (1998)

Принудата постоянно да наблюдава уродливост терзае оногова, който притежава усет за красивото и той неоснователно започва да се счита за мъченик. От учтивост се преструваш, че не забелязваш лошото, несправедливото и значи стaваш лицемер. August Strindberg, Сам

Following (1998) e историята на млад воайор, който с всеки свой обект на изследване, престъпва едно по едно самонаписаните си правила. Желаното бъдеще на писател е оправдание, което често изтъква.

Във все по-поглъщащото го хоби го направлява мистериозен и ъпгреднат негов двойник по интереси. 

Двамата бъркат във хорските взаимоотношения, като нахлуват в домовете им и създадават почва за интриги – например слагат бикини от един апартамент, във вътрешния джоб на сакото на мъж от друг. „- Така им показваме какво притежават ”.

Following

Последвалите задачи са с повишена трудност, заради нездравия адреналинов глад  и не на последно място, заради трансформациите на една коварна мутреса, която прави всичко възможно конспирацията срещу  бъдещия писател да успее.

В каста няма известни актьори. Добре намерените пропорции в коктейла монтаж-действие-история са направили филма да звънти като готически витраж – красив отблизо, зашеметяващ отдалече.

Единствен минус е изтъркания похват пъзела да се реди в последната минута,

както впрочем прави в последно време и Скорсезе, но по-неудачно в „Злокобен остров”. Генералната репетиция на Крис Нолън за „Мементо”.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

1 thought on “Following (1998) – генералната репетиция нa Нолън за „Мементо”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.