Камшичен удар от Деймиън Чазел

Преди пълнометражния Whiplash  Деймиън Чазел няма пари и прави шорт версия, която печели награда на Сънданс, впоследствие и източници за финансиране. Въпреки че на пръв поглед в  Whiplash става въпрос за джаз, музика и джаз музиканти, музиката като перцепция и разбиране е последното нещо засегнато във филма. Ницшеанският сценарий е по-близък до този на “Роки”. Кръв, пот и сълзи и на нотния ринг.

 Whiplash (2014)

Докъде може да те отведе свръхамбицията. Какви граници ще те накара да прескочиш. Цената, която ще платиш. Не случайно речникът и хумореските на ментора на Дж. К. Симънс (Оскар за поддържаща роля 2015), който търси новия Чарли Паркър, новия Армстронг, са на морски тюлен, а не на педагог. Симънс е френологично въплъщение на педагога-екстремист и заслужава адмирации отвсякъде.
Мизата, срещу която може да участваш в стресиращите състезания и ексхибиционистични демонстрации, разбира се, не е малка и това е талантът. Oт древна Гърция (която го е измислила)до наши дни, извън България тази дума винаги е имала валутен еквивалент и пазарна стойност. Колкото по-нешлифован, толкова по-перверзно е удоволствието от опорочаването му. През унизителната инициация/цедка минава 19 годишният джаз-гладиатор Майлс Телър(страшен), в реалистична като на кино траектория на първоначална романтична обсесия, последвало обезсърчение и покорно предателство, до тримфиращо – вече не съвсем чист морално герой- завръщане в орбитата на скаутите от ЕCM, Линкълн Център и другите играчи от “А” отбора.
Надъхваща сказка, след която се връщаш по-силен в  jobs-а, вече без да ти дреме за достойнство.

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

5 thoughts on “Камшичен удар от Деймиън Чазел

  1. Страхотен!
    Много семпло си почнал да пишеш, успях да разбера всичко само с едно четене. :)

    1. Ще те накарам да си върнеш думите назад. Приятелка преди малко написа, че не разбира нищо от написаното за Шефове гадняри 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.