Отчуждение – елегия по отсъстващата любов

Отчуждение(2002)

Махмут/40 г. е във вакум след прекратена връзка в Истанбул, където работи като фриланс фотограф. С надежда към светлините на рампата при него пристига братовчедът Юсуф, подгонен от безработицата; в селото си оставя болна майка.

Икономическата и духовната криза споделят една орбита. Аграрният манталитет на Юсуф досажда на градския невротик и подчертава самотата му. Дистанцията помежду им е континентално и емоционално предопределена.

Uzak е филм за близостта в отчуждението. Сцените на съжителство са замислени толкова красноречиво, че битовата конфронтация звучи като елегия по отсъстващата любов.

uzak movie

Любима сцена: един ден Махмут взема Юсуф за помощник на снимки на открито. След като са изкачили хълм някъде в удавената от отомански реликви провинция, Махмут отбива смарт-а (колата е на режисьора), оглежда се, преценява и накрая констатира перфектните работни условия.

Живеещ за надника в края на трипа, Юсуф раболепно бърза да разстави апаратурата. В друго време Махмут би се възползвал с радост от възможността за направа на идеалната фотография, но сега, от дистанцията на болката няма сили за повече от цъкане с език. Продължават пътя.

Интимната драма Нури Билге Джейлан заснема в собствения си апартамент, без да да променя интериора. Интересът му към човешкото поведение, към даденостите на средата и дори към климата е на необременен от етична демагогия естествоизпитател с широка кинокултура.

Биографичното не свършва с апартамента и жена му, с камео. В реалния живот Юсуф/ Emin Toprak е братовчед на режисьора, Махмут/ Muzaffer Özdemir, непрофесионален актьор, е негов приятел, а преди да се захване с кино Нури Билге Джейлан е търсен фриланс фотограф.

“Отчуждение” е номиниран за “Златна палма” в Кан 2003, главните актьори си поделят наградата за най-добър актьор, а “Голямата награда на журито” отива при Нури. За съжаление, нелепа автомобилна катастрофа малко преди награждаването прекъсва живота на Emin Toprak.

Макар да важи за всеки друг филм на Джейлан, майсторството да разказваш без думи в “Отчуждение” е великолепно онагледено.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.00 avg. rating (83% score) - 4 votes

7 thoughts on “Отчуждение – елегия по отсъстващата любов

  1. Чудно ревю си изпраскал. Този мене не ме изкефи. Гледам си залитнал по турското кино нещо, и се чудя дали си гледал “Космос”? Страшно силен филм. Препоръчвам с две кунки.

    1. Първо помислих, че говориш за G.O.R.A – Един филм за космоса. Ще го видя Kosmos (2010) Мерси за препоръката

  2. Хах, иде реч за нещо доста по-сериозно. Препоръчвам на един дъх – важно е! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.