True Detective SO1 (2014)

Уди Харелсън и Матю Маконъхи са детективи в провинциална Луизиана. Земя “с вкус на алуминий и пепел”. Необятно индустриално бунище хванато в ножицата на вуду-блатата и феодалните порядки. Инкубатор на тайни езически ритуали , явна корупция и порочни практики от кръвосмешение нагоре. Злото присъствие е материализирано от декориран със сатанински символи труп на проститука. Началото е дадено.
Крими основата на True Detective, Ник Пицолато създава вдъхновен от “Кралят в жълто”(1895) на Робърт. У. Чеймбърс, американски писател, основоположник на раннната жанрова литература, от който се е възхищавал самият Лъвкрафт. Мнозина смятат, че е надценен, а прозата му намират за “популярна мистика”. Хорър страниците му може да звучат архаично, но важното е че окултният сюжет и декадентския въздух са оттам.

Уди Харелсън и Матю Маконъхи са перфектният “ин и ян” избор за дуото детективи. Словесните им сблъсъци вдигат нивото за всеки кинематографист. Ник Пицолато подобно на Винс Гилъган (Breaking Bad) e създал шедьовър, благодарение на добросъвестния си труд и честност към материала.

TD1

Виж какво сме писали и за втория сезон на сериала, а ako си си помислял да ни подкрепиш-сега е моментът! поръчай си тишърт True Detective от нас. ще го оценим като щедър жест

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.