The Tree of Life (2011)- Малик търси диалог със Създателя

The Tree of Life

The Tree of Life (2011)

Дърво – тъй стройна
плът на мисълта ми! –
стои на хълма, с облаците слято,
заслушано във приказките тъмни,
които му нашепва вятърът.
Иван Цанев

В Тhe tree of life/ Дървото на живота Терънс Малик (Тънка червена линия, Badlands) е съумял от изтъркан драматичен сюжет – провинциално тексаско семейство от 50-те (родното място и семейство на Малик) губи едно от децата си и минава през ада – да направи филм за живота, от Големия взрив и раждането на планетата Земя до болезнените екзистенциални въпроси на Човека, който подобно на Йов търси диалог със Създателя. Въпроси, които дремят като бомба с часовников механизъм у всеки един от нас и чакат подходящ знак, за да се активират. Времевите пластове се преплитат като ДНК спирала.  В началото ни въвежда гласа на майката, доверяваща ни двете начала в живота – на милосърдието и на егоизма. т.е Природата.

The Tree of Life

Цялостната атмосфера, настроение и темпо през 120-те минути  напомнят Тарковски и Кубрик. Праволинейния сюжет е изхвърлен за сметка на емоциите, наратива зад камера, хаотичните пътища на ранената душа и фантастичните визуални импресии, илюстриращи Генезиса. Специалните ефекти са правени в сътрудничество с Дъглас Тръмбъл, човекът който стои зад Одисеята на Кубрик.  Дистанцията в снимките е като в изповедалня – от две педи разстояния, дело на оператора Емануел Любецки, (И твоята майка също).

the-tree-of-life

Героят  на Брад Пит- мистър О’ Браян, е строг, стигащ до жестокост баща, отигран прецизно и с очевидна всеотдайност. Основната линия следва развитието на Джак- брат на загиналото дете, от раждането и невинните му години в  детството, до откритите рани на юношеството и невъзможната близост с бащата.  По-късно го виждаме като преуспял архитект (Шон Пен), изгубена душа в съвременните храмове от стъкло и железобетон. дървото на живота изисква подготовка и философска нагласа от зрителя. И куража да припознаеш неудобните въпроси като свои.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Ето едно от интервютата на Брад Пит, които разкриват много за методите на Терънс Малик.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

2 thoughts on “The Tree of Life (2011)- Малик търси диалог със Създателя

  1. Филмът е изумителен! И задължителен!
    Поздравления за автора на стегнатото ревю!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.