Покъртително тежък и актуален Ханеке в Седмият континент (1989)

В Седмият континент (1989) виждаме гедере семейство да води монотонен, финансово обезпечен живот. Съществуванe роботизирано и безчувствено. Камерата е върху предметите и инидустриалната среда, обувките. Лицата на хората се появяват след първата една трета. В училище дъщерята фантазира, че е сляпа. Вниманието на възрастните върху проблема й е такова, каквото е и към почистването на колата и продуктите за хладилника. Съпругата се отчита на родителите на  мъжа си с писма, в които точка по точка отмята всяка банална подробност от стремежът им към благополучие. Затъпяващата повтаряема “нормалност” с всеки следващ, уж, банален кадър, става все по-обезпокоителна.

Заглавието The Seventh Continent реферира към плакат залепен в автомивката от началото. С предлог пред останалите, че готвят пътуване до Австралия – искейпистки пейзаж се появява неколкократно, мъжът и жената прекъсват една по една нормативните връзки със света, изолират се и започват системна подготовка за “пътешествието”. Без приказки, в консенсус, с решимостта на сектанти. Детето е послушно, дрогирано от емоционалната им слепота. Оборудвани с инструменти майката и бащата ритуално унищожават покъщнината, отравят детето, накрая един след друг убиват и себе си. – Знаете ли, че е незаконно да лишавате хората от възможността да ви намерят? – пита мъжа телефонен техник малко преди края.

der-siebenten-kontinent-i

Не очаквайте ведри послания от Ханеке, въпреки че филма (по истински случай) е показан за първи път само шест месеца преди разрушаването на Берлинската стена. Дълбокото отвращение на режисьора към регулиращите се единствено по икономически показатели евро политики е изразено в “Седмият континент” с потискаща изчерпателност(104мин) и, както винаги, без милост към зрителя.

Ханеке регистрира факта, че където и да показва филма, включително и в Кан, публиката се шокира на две сцени – едната е с разбиване на голям аквариум и смъртта на рибките в него, втората е с унищожаването на множество банкноти в тоалетна чиния. Но не се втрисва на тази, в която родителите убиват дъщеря си. Детеубийството вече не е табу?

oще от Ханеке в movies.bg:
Amour
Happy End
Hidden
Funny Games
The White Ribbon
Пианистката

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

2 thoughts on “Покъртително тежък и актуален Ханеке в Седмият континент (1989)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.