Еко тероризъм срещу корпоративен тероризъм в The East (2013)

Корпоративната етика е вездесъща и не търпи възражения.  Да я обориш е почти невъзможно, първо защото си зависим от нея консуматор (навиците ти, хобито ти, страстите ти, начинът ти на живот – всичко това вече не е автентично ) и второ, защото едва ли имаш достатъчно пари за адвокати. The East  се занимава с тази шепа идеалисти, за които борбата с хищния бизнес не е кауза пердута. Едноименната нелегална организация (Изтокът) е партизанска група от младежи-анархисти, всеки от които с личен мотив да е на стража.

В перфектно изпипаните си наказателни акции-пърформанси, те изобличават зловещите практики на световните магнати, като ги поставят на мястото на техните жертви. Мониторинг на успеха си правят в youtube.

The East

За да има съспенс Изтокът започва със слугите на врага. Контрапротестърите са експертна служба, която в името на търговския си клиент управлява широка мрежа от шпиони, внедрени в редиците на екотероризма. Функцията на модерните разузнавачи е да снасят инфо, с което търговският киент да може да обезсили и предотврати готвената му вендета, и да продължи да трупа пачки. Главната героиня е умна блондинка с лъскаво и измамно като косата й био на агентурен апаратчик. Ръководена от изкривен морал (корпорациите много обичат да те убеждават в правотата на собствения ти упадък) смелата мацка имплементира персоната си сред радикалните бойци и спечелва доверието им на 50 процента.

Има моменти, в които  зрителят съприживява емоциите на лявата еко-фракция като свои, даже е готов да среже личната си карта и да стегне раницата си за землянката, но уплашени от политнекоректния си тон сами авторите на филма изоставят в решителния момент протежетата си, за да изфабрикуват един дълбоко хуманистичен финал, в който силата на словото заравя наточената томахавка.

П.П
The East e зелената (и по-неубедителна) версия на The Edukators.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

1 thought on “Еко тероризъм срещу корпоративен тероризъм в The East (2013)

  1. Рядко тъп финал, съгласен съм. :)
    Не ми се е случвало скоро, така да ме ядоса краят на някоя история.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.