Мишел Пфайфър, Даниъл Дей-Луис и Уинона Райдър сподавят чувства в Невинни години

The Age of Innocence  (1993) е разкошна адаптация на Мартин Скорсезе на отличения с „Пулицър” роман на Едит Уортън. Романс за триъгълника между софистицирания адвокат Нюланд Арчър (Даниъл Дей-Луис), семплата му годеница Мей Уеланд (Уинона Райдър) и графиня Елън Оленска (Мишел Пфайфър). Връзка, регулирана от висшето общество на Ню Йорк от 80-те на по-миналия век.

age of innocence

Познавач на оперното и изобразителното изкуство(всички картини във филма са на доволно известни автори от викторианска и предвикторианска Америка), Нюланд е запленен от загадъчната графиня, братовчедка на годеницата му. Времето, в което живее не позволява ангажиментът му към Мей да бъде нарушен – родовите споразумения са с доживотна тежест, затова мечтания живот остава на мъчителна дистанция, маркирана в един портрет на стаена любов и разкаяние с елементи на интрига, подозрение, вина, страст, все компоненти на руската класика.
The Age of Innocence е педантичен във всеки тон. Дей-Луис въплъщава перфектно компромиса с обществената сделка, и което е по-тънко – мумифицирането в спомена за похарчената страст. Образът на Уинона- изящна и прозрачна като костен китайски порцелан, е не по-зле изнесен – разбирането към собствената ограниченост на героинята й е от трогателно, през възвишено до плашещо. Сподавената чувственост на Пфайфър пък, е като излязла от въображението на Никита Михалков.

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.