Авантюрата на Ерик Робъртс с Влакът беглец (1985)

Наред с всичко изприказвано за класиката (без особен финансов успех) на Андрей Кончаловски, Влакът беглец е едно от трите големи(най-голямото) заглавия на Ерик Робъртс – традиционно подценяван и от теб, признай, актьор. Другите две са The Pope of Greenwich Village и  The Nature of the Beast. За ролята си на наивния синеок боксьор-затворник Ерик получава куп номинации от най-значителните, без продължение.

Куцият късмет е и в основата на разочарованието му от индустрията. “След като не разбраха качеството… прегърнах количеството.” Правилно. Ерик не е Робърт М. Пърсиг, а тази философия притежава желязна икономическа логика. Затова след Влакът той прегръща около стотина продукции, повечето от които, би било проява на лош вкус, ако знаете.

runaway-train-the-greatest-ending-ever

Кастелянец (прякор лепнат на автора на “Сибириада” от Брандо ) ползва сценарий на Куросава, който Акира така и не успява технически да заснеме сам. За разлика от Ерик, купчината номинации на  среднощния каубой от горната снимка (ако не сте гледали Войт като Джо Бък кръгом марш в торентите) му донасят Златен глобус за главна мъжка роля. Не само визията – символно натоварена догоре влаковата композиция е самостоен партньор на декласираните елементи, но и сюжетът е подмолна класика. Благите на духа теми за садистичната власт, способностите за бунт и малодушието на потиснатия, както и шибаното социалното неравенство (материалът на Колдуел, Фокнър, Ъпдайк и прочие), са прекрасно заковани в диалог, екшън и драма.

Това че единоборствата в Полетът над гнездото на Формън и Рамбо 1 (да, сериозно) са преди него не омаложават постижението и посланието. Игривата по руски музика, когато не е Вивалди изпълнен от руски хор леко вреди на страхотната игра, но все пак да не забравяме, че това са осемдесетте. Камерата имитира документалност, а финалът с право е смятан за един от най-запомнящите се. Джон Войт (освен при Шлезинджър го препоръчвам силно и в Deliverance на Джон Бурмън) прави всичко възможно да те докапа за гърлото и успява, мамка му, успява. Изпълнението му е велико колкото шестата партия на Фишър – Спаски 72-ра.

Runaway Train

Ако се питаш за кого бяга влакът беглец, ще перифразирам Хем – влакът бяга за теб. За това, че трябва да се бориш като звяр, за да умреш свободен. Какво печелиш и какво губиш са реторични дзен въпроси. Изобщо, все лоши новини. Екзистенциални клишета и ляв патос на бедняка, с които подозирам не искаш да се асоциираш. А и да го направиш по силата на някакъв надценен каприз на мнима солидарност, пак нямаш никакъв, ама никакъв шанс в кой да е коледен конкурс за айфон шест-седем-осмица. Извън релсите е опасно, не напускай коловоза!
Апропо, Сибириада на Кончаловски съм гледал като дете и не го помня, ни виж каква чудесна работа е свършил в Микеландажело и като съсценарист на Тарковски в Иваново детство и Андрей Рубльов!

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
4.33 avg. rating (89% score) - 3 votes

3 thoughts on “Авантюрата на Ерик Робъртс с Влакът беглец (1985)

  1. Da, bih go preporychal. Na men svejo mi doide. Ne e mn izvezten mai ama setup-a mu e qk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.