“Неуправляем” гори вътрешно, без хленч

Уилям Х. Мейси (Магнолия, Фарго, Олеана) е една от трите костенурки (другите две варират), на чиито гръб лежи плоския, но широк свят на movies.bg. Rudderless / Неуправляем (2014) в режисьорският му дебют и е must. Сам (Били Кръдъп –Stage Beauty) е бивш музикант и настоящ спец в света на рекламата и продажбите.

В един момент обаче, самоувереността и лайфстайл look-ът се изнизват пред очите като конец от ухо на игла, без да може да каже гък колгейт усмивката му се превръща в стоунхендж каменяк, като тези, които стоят пръснати из парка Заимов и се титуловат публично изкуство.

Синът на Сам, Джош, (Miles Heizer – Rails & Ties) е ликвидиран в библиотеката на кампуса си, след като преди това е застрелял собственоръчно шестима студента. Мотивите за стрелбата докрая остават извън фокус. Трагедията застига Сам, в бар, докато чака Джош за почерпка за поредната закована сделка.

Rudderless

Две години по-късно, анонимен изгнаник в езерно градче, лайфстайлът на Сам е в бутилката, бояджийската четка и илюзията за номадски живот върху вълните. За разлика от него, бившата му жена, съпругата на Мейси-Фелисити Хъфман продължава битието си жизнеутвърждаващо. Присътвието й е болезнено за Сам, каквито са и личните вещи на Джош, част от който Фелисити му занася с послание.

Сред багажа, изненадващо за бащата, са купища любителски демо записи и китарата, която някога му е купил. Авторска лирика с инди-рок аранжименти. Меланхолични, прощални, болезнени. Редовен пияч на пшеничена бира в местния бар със сцена (собственик е Мейси), Сам дава своя глас за едно парчетата.

Пърформънсът привлича вниманието на Антон Йелчин, буен романтик и китарист-аматьор. Сам позволява на ентусиаста да даде своя принос за звученето на парчето, а успехът им води до второ и трето бъркане в тайната торба. Противно на това, което се вижда на пръв поглед Сам никога не е искал да бъде рок-звезда на гърба на сина си, действията му носят характера на жалейка и самовглъбеност. Разконспирира го приятелката на Джош, която като Сам бори бремето на случилото се под ново име.

Пред младежите от новосформирала се банда плагиатството е далеч по-малък проблем в сравнение с това, че изпълняват парчета на сайко-килър от “телевизора”. Още по-ужасно е, че тази музика е писана от талант, какъвто те самите нямат. Камерният филм на Мейси е за трудносмилаемите противоречия и комплексността в сянката на една, на пръв поглед лесна за етикиране драма. Интимният ъгъл, неудобен за новините и невидим за хорското знание.

Гениалният Били Кръдъп сам свири, пее, скърби. С вътрешно горене, без хленч и сантимент. На моменти прозира Мейси в него. Има и готина роля отредена за Лорънс Фишбърн. Истински разочарован, колкото и вдъхновен Йелчин също тежи на място; за поп-жълтините около Селена Гомез(гаджето на Джош) не се и сещам докато я гледам. Така се прави. Стадо креативни пичове в обсега на гегата на wonder boy.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.