Romper Stomper (1992)

Група скинхедс тръгват по петите на виетнамци, “опасност” за чистата раса. Когато обаче групата получава контра шамар, отношенията между членовете й бързо се пропукват и трансформират.  Междувременно сюжетната линия разкрива и любовния триъгълник между главатаря на расистката банда Хендо (Ръсел Кроу), младата Гейб (Жаклин Маккензи) и Дейви (Даниел Полак) С “Бръснати глави” Джефри Райт поставя началото на режисьорската си кариера.

В Romper Stomper  фокусът е върху субкултурата на отчуждени млади хора, прегърнали враждебната скинхед идеология. Амалгамата от комплекси, гняв, самоизолация и липса на реализация в каквито и да е етажи на обществото посочва на аутсайдерите именно бедните азиатските мигранти във вътрешен Мелбърн като причина за тяхната декласация. 1992-ra когато филмът Romper Stomper излиза по кината получава ласкави ревюта от кино критиката.
Ръсел Кроу е мега убедителен, професионално вдъхновение за топ-актьорската форма на следващите холивудски “скинари” Едуард Нортън в American History X (1998) и Райън Гослинг в The Believer (2001).

В ново време, 25 по-късно, в духа на приемственост, разколите и сложностите в съвременната австралийска екстремистка политика са отразени в римейка на Romper Stomper, австралийски телевизионен вариант от един сезон през 2018-та.

Ще използвам това киноревю за да препоръчам силно филма на режисьора Адела Пеева за тънката граница между патриотизъм и национализъм „Да живее България“ (2017).

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

 

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.