“А сега накъде” дилема в Reality Bites

Reality Bites / Хапки от реалността (1994)

Режисьорските качества на комика Бен Стилър винаги са били подценявани от широката аудитория, както на Джим Кери, заради нивото на хумор във филми като Тропическа буря, Кейбъл Гай и Зулендър 1,2 (на които иначе аз се забавлявам искрено). Тази нагласа обаче не пречи негови проекти като The Secret Life of Walter Mitty и Reality Bites (особено пък Хапки от реалността) да трупат фенска маса. Reality Bites(1994) се води култов, нещо като Singles(1992); дава глас на цяло едно поколение, което има своя антиконсуматорски манифест и има нужда от трибуна, от която да го изкрещи, или айде, позапее.

Reality Bites навярно е нямало да го има, ако Уинона Райдър(Бионсе на своето време), тогава изстреляна в Космоса от работата си със Скорсезе, не е ударила едно рамо. Неин е изборът на Итън Хоук, чиято кариера след Dead Poets Society е била на кръговото. Филмът все пак е романтична комедия подкрепена от студио-мастодонт, затова и бунтарското е само подправка. Сценарият е на тинейджърка, описала живота на своите приятели, без да сменя имената.

Стилър ситуира материала, около прастарата дилема “а сега накъде”, пред която са завършилите колежани от тайфата на Уинона и Итън. Героите, родителите и проблемите са архетипните, но какво от това. Чест прави на Стилър, че не налага специфичното си, ала saturday night live амплоа и присъствието му е в подкрепа. Младите Уинона и Итък блестят, репликите са съблазнителни, има даже няколко лафа, които ще останат. Любопитно е, че няколко месеца само делят Reality Bites от режещият до кокал Kids на Лари Кларк.

 

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.