Изумителният Бил Най в Страница 8

Лондон, наши дни. Бенедикт Барън/Майкъл Гембън оглавява секретно агентурно звено в МИ-6, острие на което е Джони Уорикър – Бил Най, най-добри приятели, и двамата в пенсионна възраст. Гембън за съжаление не радва дълго окото. Скандален доклад, потвърждаващ слуховете за американска мрежа от нелегални затвори съкръщава жизнения му път. Протежето Джони поема коша с мръсно пране. Корумпиран вътрешен министър (брит-версия на Мая Манолова), премиерът и целия разединен каубойоски отряд на Даунинг Стрийт са в този кош.

page eight

Джони е класика, без корозия в ценностната система, какъвто явно е и Дейвид Хейр. Джони слуша джаз, колекционира арт, разбира от уиски и живопис, в частност Кристофър Ууд(1901-1930) Раслата без него дъщеря е депресивен художник, на който има глупостта да каже какво мисли. Има ехидна подигравка с концептуалистите. Джони избира да се довери на съседката си по местоживеене- Рейчъл Уайз (споменава чувства твърде често, но е къде къде по-приятна от участията при мъжа си Аронофски), подривен елемент, активистка, страдаща по убит в Палестина брат. Джони й подарява диск на Лестър Йънг, истината за загубата й връща живота й обратно. От дистанция се включва кривия зъбен профил на милия Иън Бремнър, меланхоличен журналист.
Как ще изтъргува Джони Уокър Уорикър горещия картоф? За погребението на приятеля си избира химна “Обричам се на теб, моя страна”. Спрямо родината изборът му е изцяло сантиментален и личен.
Дейвид Хейр очевидно знае какво и как да го направи. Page Eight  – житейски скепсис и отговорна романтика изпълват съвременен разказ за задкулисието, без фуга за патриотични клишета.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.