Небраска (2013) – да простиш не е достатъчно

Последният засега филм на Александър Пейн Небраска  –  с награда в Кан за главна мъжка роля на Брус Дърн, тепърва ще набира сила и ще жъне още награди.

Историята му има много общо с предишните „Относно Шмид”- 2002, „Отбивки” – 2004 и “Потомците”- 2011: занемарени от времето и егото фамилни взаимоотношения и много пътуване, едновременно като метафора на вътрешната промяна и като физическото преследване на лична утопия.

Всичко това в малки градчета, където човешките добродетели и пороци с техните делнични грапавини и несъвършенства са основният акцент.

Nebraska

Камерната драма е за преодоляването на бездната, деляща син от баща в Монтана. Вакуум сътворен от грешни избори и грешно отношение в грешния момент.

Бащата е избухлив алкохолик, някога женкар, бивш майстор-монтьор; сега “дете” обгрижвано от двама сина и каканижеща, но дълбоко обичлива съпруга. От позицията си на “корабокрушенец”, когато не е мълчалив и отнесен, той говори безпардонно, но честно, от което близките му се обиждат.

nebraska-movie

Измамно вестникарско обещание за печалба е сламката, в която се вторачва и с която неподатлив на вразумяване инатливо се захваща. За да не го прибира от магистралата всеки ден, сам преживяващ романтична раздяла, по-малкият и по-чувствителният към него син решава да го срещне с действителността като го закара до заветната вестникарска редакция в Небраска.

Пътят е миниран от спомени и хора от миналото, всяка среща с които (повечето яростно смешни) хвърля нова светлина въху характера на бащата и възможностите на сина.

Пейн внимателно копае около семката на болката. Черно-бялата визия концентрира вниманието върху диалога- изключително пестелив и точен, а чрез репликите на съпругата и родните, пиперливият му здрав хумор скицира самостойни, пълнокръвни образи.

Да простиш не е достатъчно. Сближаването иска саможертва (да не се бърка с компромис), понякога дори само внимание. Тогава удовлетворението, макар и нееднозначно разбрано, е двустранно. Филмът на Пейн  е и за това.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.