Man on the Moon и вселената Джим Кери

What are we? Why are we here? And the answer to both of those questions is: nothing, no reason, as far as I am concerned. It’s just about playing with form. Джим Кери 03. 2017

С Man on the Moon големият режисьор Милош Форман отдава заслуженото на делото на комика Анди Кауфман(1949-1984) и неговия фантастичен живот на сцената. Джим Кери печели прослушването и след изпълнението му, напълно различно от познатия му арсенал смешки, едва ли някой си представя по-добро за тази роля. Анди Кауфман е човек, който сам отрича да е комик. Шоу-провокациите му изследват и манипулират психологията на тълпата, едва ли не с научна последователност. Спрямо тогавашните разбирания за хумор и забава той е тотален революционер.

Отива толкова далеч, че дори физическият му край изглежда съмнителен. До ден днешен мнозина смятат, че Анди е инсценирал смъртта си, както много пъти е прекарвал публиката си през лупинги от неправдоподобна истина и достоверна лъжа. Желанието му да бъде винаги няколко хода напред води до роене и на образа и на перцепцията за него. Милош Форман прави нещо повече от прекрасен портрет. Задава въпроси за генеалогията и икономиката на смеха, за това на какво и защо се смеем, кое е сериозно, кое не. Има ли табута и кой решава кое е позволено. В епохата на силно развити политкоректност и автоцензура тези въпроси са все по-актуални. Man on the Moon е и за материалната ограниченост на гения на твореца – колкото е по-дързък,  толкова по трагикомична е съдбата му.

П.П.
Супер включвания от Дани Де Вито, Пол Джиамати и Кортни Лав. И ost ot oт R.E.M.

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.