Lawless / Беззаконие (2012)- сухо за сухия режим

Lawless

Lawless / Беззаконие(2012)

Сухият режим в Америка(1920-33) общо взето е въведен заради впиянчените нрави(според Реформаторите) на имигрантската работна ръка. Ефектът му обаче е с обратен знак. 18-тата поправка в Конституцията отваря широко вратите за контрабанда по всички флангове и долнопробно, примитивно като българско усики, насилие. Lawless Ник Кейв (сценарист) пише по книгата “The Wettest County in the World” публикувана 2008-ма от внука на алко-пирата Джак, изигран от Шая Лабьоф.

Lawless

Силният мъж се познава не по бруталността, а по това колко далеч е готов да отиде в прилагането й.

В престъпната фамилия Бондурант тартор е Том Харди, с осанката и килограмите от TDKR и кратки тежки като олово пророчески репкики за смутното време. Решен да затрие казаните им за дестилат пък е Гай Пиърс(копие на Боб Гелдоф от The Wall), особено садистично и софистицирано ченге от Чикаго. В схемата с малка роля е й Гари Олдмън, също алко-пират.

Сблъсците ехтят старозаветно, око за око, литър за два. Като най-чувствителен и млад от тримата братя недоумяващата физиономия на Лабьоф присъства в почти всеки кадър, което трансформира филма в скука.  Овладян драматизъм от сорта на Кой уби Джеси Джеймс липсва, за сметка на показна сценография. Афинитет към поезията на Серджо Леоне липсва, но  пък има малко нещо от Кръстникът. Общо взето есето върху скрижалите на провинциалните американци, австралиeцът Джон Уилкоут ( “Пътят” по Кормак Маккарти) поднася със средствата и знанието на модерния, свикнал да търси нещата в черно-бялата гама човек. Най-напред с материала от проекта излиза Гай Пиърс, перверзна до последния пръст на кожените си ръкавици гад.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.