Gotti / Животът и смъртта на Джон Готи (2018)

Джон Готи

Биографичният разказ за мафиотската фамилия Готи, списан от Лео Роси и Лем Добс проследява възхода и падението на шефа на „подземния свят” в Ню Йорк в рамките на 30 години. Освен множеството присъди и трагедии е влючено и наследяването на фамилията от Джон Готи Джуниър (Спенсър Лофранко) със всичките му последствия от това. Фокусът все пак е върху бащата. До Готи е съпругата на Траволта – Кели Престън.


Без никакво съмнение Животът и смъртта на Джон Готи e едно от най-големите кинонедоразумения от последното десетилетие. Разказът е хаотичен, безсмислен и неясно как структуриран. Дълбоки образи няма, пресъздаден са само събития. Може би щеше д излгежда добре на ТВ серии в Нетфликс, но за кино и дума не може да става. Траволта, поканен лично от Готи Джуниър в продукцията, е по скоро смешен, отколкото жалък. Да, перуките, колите и жената във филма са от неговия реквизит, бижута, гардероб пък са заети директно от дома на мафиота, но както находчиво го сравни критиката, в най-добрият случай изпълнението му доближава Алек Болдуин, имитиращ Доналд Тръмп. Кинематографията е нескопосана, музиката (Pitbull) се опитва безуспешно да догони жалоните в жанра. За паралел с интерпретациите на Скорсезе е безпредметно да се говори. Всичко като кинонаследство от Кръстникът и Goodfellas насам е схванато погрешно.

Много по-образователно е да чуеш разказите на оцелелите от антуража на петте гангста-фамилии в Ню Йорк топ-килъри. До един словоохотливи, с по минимум две книги, прескачащи от интервю на интервю.

Живеем в свят, в който пенсионираните гангстери са селебритита. Кинозвезди с мускули. Джон Алайт е противоречива фигура и нищо от думите му не може да се вземе за чиста монета, но разказите му предоставят страничен ъгъл към империята Готи и въобще към този начин на живот (и омраза).

За разлика от Алайт Майкъл Франчезе е нива отгоре като интелигентност и артикулиране, което прави разказите от мрачното му минало пристрастяващи. Биографията му е меко казано интересна. Сам издънка на разследвано от десетилетия коза-ностра семейство, всяко едно от престъпленията му е осветено публично и инкриминирано. Сделките с ФБР благодарение на които е жив, както и престоят в затвора са му подействал трансформиращо, защото оттогава Майкъл усърдно разобличава и деглорифицира бандитската кариера и лайфстайл; впечатляващ лектор е и всяко от ютюб видеата с него го доказват. Усещането за тонове кръв по ръцете му обаче не те напуска, въпреки цялата изящна словесност.

Забавно и достоверно звучи, когато анализира сцени от всички по-известни филми за смъртоносната прослойка, от която идва:

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.