Джобът на Господ – за живота на лузърската класа и кръчмите, в които лакти подпира и Чинаски

“Има само едно нещо, от което се страхувам: Да бъда недостоен за страданията си.” Ф. М. Достоевски

С God’s Pocket / Джобът на Господ (2014)  осъзнах колко много ще ми липсват неизиграните роли на Филип Сиймър Хофман. Неговата ранимост и разбиране за човечност, резониращи в глас, жест, в поведението на героите му… Огромна загуба за киното.

Режисьорският дебют на богатия на телевизионен опит John Slattery (Mad Man!) е черна комедия, или по-скоро трагикомична драма. В края на 70-те Джобът на Господ е квартал на работническата класа и лузърските кръчми, същите в които лакти подпира и Чинаски. “Пият в бар Холивуд и спорят за неща, които не разбират”.

Мики/Хофман е в каскада от абсурди, стартирали от недоимък на късмет. Невъможно му е да погребе доведения си луд син подобаващо, невъзможно му е да скъси дистанцията с изплъзващата се и обсебена от фаталния инцидент Джини/ прелъстителната Christina Hendricks (Mad Man също), с дупе-мандолина и разхитително щедро налят балкон.

Невъзможно му е да спре да губи всичките свои и чужди пари на конни надбягвания. А самият той – постоянно му се припомня, даже не е местен. Само  гениалният Уилям Мейси в The Cooler може да го конкурира по кутсузлук.

God's Pocket

Кастът е злато. Впиянченият журналист на Ричард Дженкинс- разказвачът (обръща кенчетата със скоростта на Стелан Скарсгаард в “Абърдийн“), Еди Марсън – погребалният агент (великан!), Туртуро… Джон Туртуро играе леко, фино както и изглежда.

Зрелищни метаморфози , слава богу, никой не прави. Гигантът Глен Фишлер – страховитият Еди-шибаният Жълт крал – Чилдрес от True Detective 01 също е тук. Погледът му е на Джеф Фейхи, помни се.

Известен проблем са готово заетите клишета за житейската правда на пролетариата. Бял шум, в иначе ала “Factotum”-картината. Но това се преглъща, гротескният хумор е на, бих казал финландско ниво.

Ще ми се да видя литературната новела на Питър Декстър в римейк на Макдона с Брендън Глийсън, например.

P.S

На второ гледане (08.09.2018) ми хареса двойно повече и съм склонен да ревизирам думите за заетите клишета. Добре разписаните герои помагат страшно много за емаптията, която изпитваш към тях.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.