Франк Лангела е 37–я президент на САЩ във Фрост/Никсън (2008)

След успеха на едноименната пиеса на Питър Морган в Лондон и на Бродуей, филмирането й в Frost/Nixon / Фрост/Никсън (2008) от Рон Хауърд изглежда като логично продължение. Животът на най-популярните личности, привлича най-популярните медии. В случая това е художествено оправдано. Оглушителното падение на Никсън, само по себе си е класическо драматургично произведение. Централното дуо е взето от сцената – Франк Лангела играе 37–я президент на САЩ, британският токшоу водещ Дейвид Фрост е Майкъл Шийн.

Опозорен и мразен от цяла Америка след Уотъргейт, току що подалият оставка (прецедент в историята на Щатите) Никсън е уязвим и раним повече от всякога. В този момент идва седемцифрената оферта за интервюта от британският ток шоу водещ. Никсън захапва кукичката, мислейки че с помощта на своя щаб и опит лесно ще прегази своя опонент, и ще реабилитира останките от достойнството си. Не и този път. Срещата между двамата и записите излъчени после по цял свят са исторически. Точката на пречупване в двубоя нямаше да е толкова шекспирово отекваща без великана Лангела. Съчувствието му към трагичния персонаж позволява велико изпълнение. Благодарение на таланта и личното потапяне на Лангела в най-тъмната зона от човешките слабости виждаме един смъртоносно ранен от отнетата му власт човек, оглозган от пронизваща самота, все още жаден за признание. Фриволен и кокетен, като истинския Фрост, но боез гротеска, Mайкъл Шийн е достоен партньор. Това че прочутият среднощен телефонен разговор между двата всъщност никога не се е  състоял само доказва силата на словото на Питър Морган. В мизансцен блестят Ребека Хол, Сам Рокуел и Кевин Бейкън.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.