Мракобесното шоу на Третия райх задкулисно в Конспирация (2001)

На конференция през януари 1942-а, във вила Марлир край езерото Ванзее близо до Берлин, представители на министерствата и други висши чиновници на Третия райх обсъждат и приемат решение за начините и провеждането на Холокоста – програмата за геноцид на еврейското население в Европа, известна още под името Окончателно решение на еврейския въпрос. Филмът Конспирация (2001) на Frank Pierson еранизира стегнато и почти дословно злокобната среща, станала известна чрез едно единствено оцеляло копие от официалната, преправяна многократно от Айхман и Хайдрид стенограма, това на Мартин Лутер.

Стенли Тучи взима Златен глобус за второстепенна роля напълно заслужено. Неговият Айхман е една идея по-комплексен от този на Томас Кречман в Eichmann (2010). Кенет Брана като “Русият звяр” и глава на СС Райнхард Хайдрих, също привлича внимание доста повече от Джейсън Кларк в HHhH (2017).


Eichmann (2010)

Друг ъгъл към личността на Адолф Айхман, както и към обществените трусове и значимост на неговия процес предлага The Eichmann Show (2015), с Антъни Лапалия и Мартин Фрийман, (сериала Фарго). Последните двама са продуцента и режисьора от екипа, който със съдействието на израелското правителство снима и излъчва в реално време процеса. Избегнал 45-а с фалшив паспорт от Ватикана Нюрмберския процес и заловен 60-а година в Аржентина от МОСАД, Айхман бива съден година по-късно в Йерусалим, в процес продължил месеци. За разлика от Нюрмбергския процес, този срещу Айхман се организира и води само от израелци и включва оцелели от лагерите на смъртта като свидетели в хода на делото, с което хем привлича огромна публичност, хем повдига множество въпроси за политическата конюктура на младата държава. Въпреки че е е осъден на смърт от обесване, самопризнания или намек от угризения и вина от главния отговорник за систематичната депортация на евреите към лагерите така и не биват изтръгнати в кръстосаните разпити. Самообладанието му смразява кръвта. Във филма за Хана Арендт на Маргарет фон Трота (Hannah Arendt , 2012) фигурата на висшия офицер на Гестапо естествено отново присъства централно. Всички филми за него делят едни и същи документални кадри.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.