Чернобил (2019)

Chernobyl - mini tv series

Минисериалът Chernobyl на HBO получи невиждан в историята на сериалите рейтинг. За трагедията с четвъртия реактор на атомната централа в Припят научиха дори тези, чиито съзнание заради поколенчески разлики не е пряко нито косвено засегнато от най-голямата екологична катастрофа в историята.
Успехът на Craig Mazin и сие не е маркетингово изчислен, но глобалната атмосфера на фалшиви новини, климатична криза, гражданска дезориенатация и всеобщ дефицит на доверие в правителствените политики създават перфектните условия за това тревожното съобщение на сериала да бъде чуто, прието и разпространено. Разбира се, на колективната памет и отговорност не може да се разчита и след време всичко ще има нужда от припомняне наново.

Защо днес, какво ни казва Chernobyl, какво ни предупреждава?
Всяка лъжа има измерение в човешки животи, а когато лъжата е с размерите на съветския блок, то тогава и погромът е ужасен. Сам Горбачов казва, че Чернобил е свалил режима. Неподлежащата повече на самоконтрол система, проядена от абусрдизъм и неспирна вътрешна разруха в един момент става съвсем реална бомба, грозяща цялата планета. Първи шведите, два дни след аварията на 26 април 1986-та регистрират радиационен облак, частици от който свързват с Чернобилксата атомна централа, чак тогава Кремъл е принуден да я оофициализира тихомълком и преиначено, за пред света.

Макар да е маниакално акуратен към архивите, детайлите и инжинеро-физичната част, сериалът Чернобил гледа в хората, единичния случай, семействата; човешкият щит похарчен безогледно.

Chernobyl респектира с подхода към събиране на информация в подготовка на сериала – книгата на Светлана Алексеевич “Чернобилска молитва”(1997), вече с изчерпан тираж в БГ, е прецизно проучена от екипа на сериала, отворен за разкази на очевидци, потомци на потърпевши и консултации от местни. Голяма част от снимките са правени в Литва, разполагаща с идентична на чернобилската АЕЦ. Безкрайно интересни са интервютата със Стелан Скарсгорд като Борис Шербина и Джаред Харис като Валерий Легасов ( Mad Men, The Crown ) и двамата блестящ избор за ролите си, редом до Емили Уотсън – разписала със Стелан “Порейки вълните” на Триер. Дримтийма допълва изборът за режисьор, паднал върху Йохан Ренк, или Stakkа Bo, автор през 90-те на клипове за Suede, Garbage, The Knife, Боуи, Мадона, Робин, Бионсе, Кайли Миноуг. Работохолик и перфекционист, държал камерата и за няколко епизода на Breaking Bad. Отношението му към фотографията в търсене на атмосферата за автентичност е впечатляващо в този проект.

Драмата е в примирението със съдбата, приемане на жребия без страхливи размишления, нещо което само по себе си говори много за манталитета и широтата на руснака – неспособен да критикува системата, но погубен от нея все пак готов да се жертва, шокиращо – без гняв, отива на заколение воден от разбирането си за дълг и принадлежност към отечеството.

Световния прием на сериала Чернобил е повече от добър. Запада и без това е позабравил фактите. В Русия , разбира се е другояче – поляризира мения, разединява аудитории, страхува, мобилизира комунистически хардлайнери, но най-важното – сериалът навсякъде отваря широко вратите за дискусия за апатичното ни съучастие в кризите на деня, сляпото подчинение и драматичните последствия от отказа на своевременен глас.

Chernobyl

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.