Betty Blue (1986) – бой, секс и френска музика

“Имаш талантливо лице, измамнице Дано някой ден ти свърши работа” Strugare

По джоб дискрипшън Зорг е бояджия. Ремонтира плажни бунгала – кабини на брега на океана в извънсезонен курорт. Тиха, спокойна и моноттонна работа, позволяваща му в свободното си време на безебие да пише – Зорг е неосъществен артист по душа. Един ден в живота му цъфва Бети – крещяща: СЕКС. Бети е Беатрис Дал в топлес форма: палеща, непредвидима и необуздана разпоретина с напращяло куандалини. Мръсникът Джиан я е изчукал с перото просто възмутително шумно. На целият кекс отгоре, Бети даже вярва в таланта на уонаби писателя и енергично лъска творческото му его 24/7, като пренаписва гола страница по страница ръкописа му на машина. Муза и автор на брега на океана – първите или последните хора на света няма значение – кръг на самодостатъчност, схващате картинката. Каютите на прясно боядисаните бунгала на брега на океана едно по едно се изпълват със страст и лепкава сперма. И така докато Бети не полудее… Което става далеч преди боята по стените да изсъхне. Е, логично е художникът да дерайлира с двеста, нали? Обикновеното “жотем” се е превръща в доста зареден, животинско-наказателен термин.

Може ли любовта да победи лудостта или двете са лица на една и съща монета и разделението им би извикало ефекта и щетите на това да разбиеш атома? Въпрос риторичен, знам.
Освен че му пришиват феминистки трактовки някъде четох, че “Betty Blue” е документален филм за циците, дупето и котето на Беатрис Дал, а всичко останало между сцените с органите й е претекст да ни ги дава –  само старият гениален перверзник Джиан знае с какви художествени “дрешки” е понаметнал полюциите си.

9/10

Ако ни харесваш поне малко колкото Беатрис Дал в Бети Блу и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (3 votes)
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.