Amator / Кинолюбител (1979)

Кшищоф Кешловски

“Бомба” уцелва невинно работническо семейство в седемдесетарското полско градче Велице – 8 милиметрова любителска камера! Младите я купуват, за да документират раждането на дъщеря си. Такова е предназначението й в началото, но ефектът от появата на руската техника в ръцете на младия баща Филип е сравним с падането на бутилката от кока-кола сред бушмените в “Боговете сигурно са полудели”. От снабдител-шофьор в единствената работеща фабрика Филип се преквалифицира в режисьор на кратки филмчета, докуметиращи пряко живота в градчето. Перспективите пред Филип изглеждат неограничени. Лентите на скромния творчески колектив забелязва лично Кшищоф Зануси, с камео във филма, печелят и одобрение на фестивали.

Филип е окрилен. Опитал вкуса на свободата, излязъл веднъж от сивият монотонен живот, за него няма връщане назад. Влечението на обектива му към правдиво отразяване на действителността прави обаче сблъсъкът с властта неизбежен.

В изчистена до най-основното фабула, с простички инструменти и език, Кешло̀вски предлага на дискусия теми, в чиито дълбочини повечето режисьори в желанието да кажат много, обикновено се давят . За свободата и смисълът от истина в живота, за стоенето прав в една враждебна на духа и индивидуалната воля, обезкуражаваща среда. Портретите на Кешловски и тук са пропити с любов. Jerzy Oskar Stuhr (на 73г. в момента) е перфектен за мустакатия Филип. Съпружеските сцени – гениално написани, на моменти напомнят тези между Адам Драйвър и Скарлет Джохансен в Marriage Story”.

Животът на природата може да е публичен, но, виж, този на обществото, не е редно някак… – удря с великодушие партийният бос, пренасочвайки окото на Филип към пасторалната идилия.

Еволюцията и проглеждането на героя са болезнени и с цената на външно отхвърляне, изолация и самообвинения. Това само доказва, че да се противостои на блатото и лъжата е единствен цивилизационен избор. Amator / Кинолюбител (1979) има значението на документ, конституиращ отговорността пред собственият ни глас и съвест; златен стандарт.

Кшѝщоф Кешло̀вски (1941-1996) – автор на Кратък филм за убийството, Кратък филм за любовта (1988)- части от цикъла Декалог; френско-полските копродукции Три цвята (1993 – 1994)

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.