Отчуждение наблюдава хората в криза

С 11 000 евро и изрязан тайник в пежото си, грък на средна възраст минава границата с България, за да купи българско, още неродено бебе.

Отчуждение / Alienation (2013) на Милко Лазаров е великолепен филм, без нито едно слабо място. Много е приятно да видиш визия, която по нищо не отстъпва на азиатските кино-майстори. Аплодисменти за Калоян Божилов. Камерата му помага универсалният разказ да бъде на световно ниво.

Действието влиза и излиза от дългите статични кадри. Фрагментите са “подредени” в строго премислени композиции във всеки план. Изчистено, но не е стерилно. Саундтрак са звуците от екстериора – вятър, дъжд, гръмотевици.

Така разказът се “чува” по-добре. Темпото не е за разглезения от зрелища зрител. Диалогът е минималистичен, жестовете – обрани, външните емоции са “почистени”. Интимността на нещо дълбоко сакрално като раждането е  механична. Дихотомия, за каквато киното е създадено.


отчуждение

Реалният трафик на деца и купуване на бебета не е на фокус. Вниманието е към съзнателния избор да извършиш психологически тежкият акт, със всичките му възможни последствия. И по-малко към обстоятелствата, които правят това решение възможно.

“За едни това е престъпление, за други – не. Любопитно ми е да наблюдавам хората в криза/ Едно нещо колкото по-дълго го наблюдаваш, токова по-интересно ти става” – казва Лазаров за дебюта си.

Актьорът Христос Стергиоглу знаем от силния Dogtooth. Непроницаем като на редник от Японската империя по време на Втората световна война. Ованес Торосян като глухонемият брат на родилката, Мариана Жикич (прекрасна), е крайно изразителен. Въобще всеки от камерния каст на Лазаров оправдава професионално избора си.

Заглавието е обречено да е фестивален фаворит и да се радва на траен интерес. Досегашният му атив с награди включва и две от Венеция ‘2013. Широка публика за него, естествено, няма да има.

Rate this post
4.00 avg. rating (83% score) - 4 votes

2 thoughts on “Отчуждение наблюдава хората в криза

  1. Хубаво ревю, но е пропуснато нещо доста важно – филмът е негледаем.

    1. дай пример за гледаем, или за добра комбинация между гледаем и смислен?:) за мен например филмите на питър грийнъуей са негледаеми, но проблемът е в моя телевизор, не в тях

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.