БЪЛГАР (2014) – Филмът на Неделчо Богданов

Както писахме в интервюто с мултифункционалния му създател, Българ Филмът освен, че е първият български пълнометражен анимационен филм за последните 30+ години, предлага удоволствието да го гледаш с 3D очила и носи всички плюсове (и минуси) на изнесен почти само на мускули от шепа единомишленици (фенове на South Park, The Simpsons) продукт.

bylgar

След гала-премиерата на БЪЛГАР може да кажем, че усилията на момчетата си заслужават отвсякъде. Анимацията е класическа, рисувана на хартия, композитингът е дело на Николай Ванев, гласовете на персонажите са разнообразни, и всичките добри.

Има нови типажи и повече динамика отколкото в едноименния сериал lip-synch-ът (новост в бг анимацията) и музикалният фон също са на ниво. Сюжетът е “фемили”, приключенски, пародиращ лековерието на ухажвания телезрител, с препратки към станали поп-клишета филми. Щеше ми се това да е една идея по-злобно, поне да е в унисон с финалната песен на Спенс и Сантра”Велика България“.

Диалогът е от силните звена – близък до истинския на улицата. Хуморът в детайлите, като бар Палавата стрида например, няма как да не те спечели. Моментът, в който анимационният герой Аспарух пропада през буквално липсващата тъмна п0ловина на луна във фаза е жесток. Накрая ти се иска филмът да продължава още.

Пожелаваме си БЪЛГАР да има успех (премиерът Бойко Борисов пожелава същото) и талантливият екип на Неделчо Богданов да набави ударно още 90 минути живот за Унуфри, Дебелия престъпник, Билбо Бибитков § Сие, както си пожелаваме и потокът от поклонници към ул. Гларус номер 8 в Несебър да не секва.

Малко ретроспектива – Неделчо Богданов в TEDxSofia, 2012-та:

…и първият му по-голям (любим) проект Crew54

П.П.

По-добро приложение на Radiohead (дават музиката си фрий за филма) не съм видял досега:

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

5/5 - (1 vote)
5.00 avg. rating (99% score) - 5 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.