The Walk (2015) – 45 минути пърформънс, на 411 метра височина

The Walk (2015)

На 7-ми август 1974-а светът става свидетел на зрелищната акция по преминаване на въже, опънато между двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Автор на спектакъла е соло-въжеиграчът Филип Пети, сега на 73.

Приковаващото 411 метра по-надолу погледи действие продължава 45 минути, преди властите да арестуват ексцентрика, известен отпреди с изненадващи институциите разходки в облаците.

В краката ми „лежеше“ пътеката към северната кула – 60 ярда по опънато въже. Това е права линия, която се изкривява, която се люлее, която вибрира, която се върти самостоятелно, която е лед и в същото време е готова да експлодира, готова да ме погълне.

Вътрешен вик започна да пищи в мен – дивото желание да избягам. Но е твърде късно. Въжето е готово. И другият ми крак решително стъпи върху него.

Нечуваният до момента подвиг на Пети с право привлича признание и възторг към своя създател. Както Райнхолд Меснер покорява осемхилядниците си без кислородна маска, така и Пети стъпва върху въжето необезопасен. Етика, от която изкуството има нужда.

Философията и мотивацията на Пети, безумно смелата организация на екшъна, плюс архитектурата на двете кули пред пуск в експлоатация, местоположението, общественият им статус и семантично значение, всичко прави акцията емблематична и притегателна за филмиране.

Патосът на Земекис е донякъде оправдан. Приказните краски, в които е избрал да портретува замесените са разбираеми – внушават съпътстващите историята екзалтация и адреналин.

На мен ми липсват референции към прекия отпечатък, влиянието и коментарите, които шоуто произвежда в културен план, но това не е филм на Майкъл Мур, в крайна сметка. Хубавото е че тези, които не са знаели за най-великия пърформънс случил се някога, сега ще научат за храбрия французин Филип Пети и неговата реализирана мечта.

Тук акцентът е върху способностите на личността, дръзновението, преодоляването на вътрешни и външни бариери, единението с бляна – семката от която уж е направена Америка. Джоузеф Левит, напътстван лично от Пети, е безукорен (малко амелипулен), такъв е и Бен Кингсли, в ролята на издънка от прочут цирков род и експерт по ходенето на въже.

Задължително трябва да се види и документалния, спечелил оскар Man on Wire, от 2008-а.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.