Oстровът (2011) на Камен Калев

Oстровът (2011)

Oстровът  e новият пълнометражен филм на Камен Калев (Върнете заека, Източни пиеси).

Консуматорска отегченост отвява западноевропейците Софи и Данийл на остров Болшевик.  ‘Полуостровът (така го наричат във филма) обитават Руси Чанев, Бойка Велкова, Михаил Мутафов и няколко полуподивели работници поддържащи манастира „Света Анастасия“- всичките непроницаеми като дънни риби.

Софи и Данийл са култивирали през годините остра полуидентичност и полу-вяра в себе си. Празната половина  запълват с кошмарни илюзии и насилено щастие. Единият е прагматик, буквално носи бъдещето в себе си, другият е философски пленник на миналото.

В съзнанието на двойката Островът катализа всичко това по мистериозен начин и реално става трамплин за следващия им “остров”…
Всичко в теб се движи и няма как да спреш живота, за да го напаснеш на някои от тия статични образи, казва Данийл на смешния си български и е дяволски прав.

островът

Паметни са танцът на Илия – Михаил Мутафов на фона на Clap hands на Том Уейтс от албума му Rain Dogs, отстъпена специално за филма и откриващата сцена с  Алехандро Ходоровски (Свещената планина). Кинолегендата играе себе си и наставлява героят на Туре Линдхард да прави същото, с празен разум и пълно сърце.

Калев (режисьор и сценарист) определя Ходо като духовния баща на Островът и избухливата  смес от сънища, страхове и емоции, с която Летисия Каста и Туре – фабрикуват реалността си доказва, че е така.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Но освен трибют към различни автори (ще забележиш и сянката на Триер) има мощно надграждане, не в различните снимачни похвати, изразни средства и жанрове, има го и това, а в развоя на концепцията, освобождаваща се елегантно от дидактичната екзистенциална рамка и  преминаваща триумфално в своеобразен химн на любовта, въпреки свободата. Островът е и първият съвременен български филм , който ще препоръчам на чужденец.

2/5 - (1 vote)
3.67 avg. rating (79% score) - 3 votes

9 thoughts on “Oстровът (2011) на Камен Калев

 1. Силата на Ходоровски. Добре :)
  Ето това е филмът за Оскарите :)

 2. Снощи ходихме да го гледаме – едвам издържах до края. Толкова объркан психо-филм не бях гледал, залата беше пълна и хората започнаха да си тръгват още преди средата на филма. Или ние сме някакви профани, за да не разберем нищо от хаотичните сцени – или (това не е само мое мнение) този тип изкуство е само за определени “разбирачи”. За масовата публика – това е една безсмислена психария – без сюжет, послание и смисъл, която ако не бях в средата на реда в киното – щях да напусна още на 20-тата минута (а някъде по средата става нетърпимо).

 3. Mnogo losh film , pulna izlagacij ne si gubete vremeto i parite . Kak e vuzmojno da se napravi tolkova murtav film?!?

 4. LELE LELE BOJE nai golqmata tragediq tuko 6to go gledaxme v lom v lqtno kino na BNT hahaha zaguba na pari i nervi ebati prostotiqta besmislena !!!

 5. Какво да ви кажа?Вижте руския филм „ Остров “ (The Island) и просто направете сравнение.
  What to say ? See the russian ” The Island ” to compare.

  1. Освен името, друго не делят. Сравненията са неуместни
   :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.