Големият Лебовски (1998) – религия и последователи

Без да e трилогия, Големият Лебовски е от филмите, които подобно на Star Wars и Задругата сеят религии. “Църквата на съвременния пич” няма да върне никого. Големият Лебовски е съвременна инкарнация на даоизма – твърдят пичовете от деноминацията и аз не бих ги оспорил.

the-big-lebowski

Не знам за друг филм затъмнил слънчевия диск с толкова много наизустени от феновете реплики, цитати в бранша и социокултурно влияние в ерата на дигиталното възпроизводство, ако ще си говорим нАучно.

The-Big-Lebowski_Jeff-Bridges_jelly-shoes

The wonderful thing about the Dude, he says, is that he’d always rather hug it out than slug it out. J.B.

Джеф Бриджис (виждаш го в абсолютно всеки един кадър на филма) влиза в ролята на живота си със собствените си дрехи и обувки. Би било глупаво към днешна дата Джеф да отрече, че с Тhe Dude са делили не само сандалите и White Russian коктейлите (две части Смирнов, една кафеен ликьор, сметана).

Първоначално Пича е автор на Кубчето на Рубик, което изобретение и го храни, но този момент Джоел го задрасква завинаги.

2013-та Джеф в колаборация с многогодишния си духовен учител Бърни Гласман написа бестселъра The Dude and the Zen Master , което идва да ни покаже колко дълбоко в нещата е нашия приятел off screen.

BigLebowski

– Nobody fucks with The Jesus!

Танцът на Туртуро на паркета под фламенко версията на Хотел Калифорния жужи!  Излишно е да казвам, че SS – Собчак Секюрити, естествено мрази Ийгълс.

steve_buscemi_peter_stormare

Стив Бушеми и Питър Стормеър влизат с взлом директно от предния хит на Коен – Фарго. От всички боулинг тениски, които Дани сменя нито една не носи неговото име. По-голям карък от него би могъл да бъде само Уилям Мейси.
Сцената в която Уолтър изсипва урната с праха му върху брадата на Пича ми е любима.

Oколо Бушеми (“умира” в три от петте си общо с Коен филма) и Стормеър се завърта и Флии от RHCP, тук музикант на Крафтверк пародийната група Aутобан.

little lebowski store

Комерс-олтарът на Големият Лебовски е на улица Томпсън, Манхатън. След дълго издирване успях лично да се убедя, че пичът който го върти (маниак като Джон Кюсак във High Fidelity) отдавна е превъртял  играта. Цайси, прическа, халат… Джеф лично му се кефи.

Julianne_Moore-The_Big_Lebowski

Джинджър артистизмът на Джулиън Мур в ролята на Мод – концептуалист с размах, дъщеря на The Big Lebowski, с когото мафията бърка The Dude Lebowski, и заради когото препикава 17 пъти килима му-, забавлява зрителя, като двойно дилдо Саша Грей.

the-big-lebowski

“This is what happens when you fuck a stranger in the ass!”

Обсесиите и милитари дрескодът на митичният John Milius инспирират Коен за образа на Уолтър Собчак- Джон Гудман (ролята е негов собствен фаворит). Дори селебритита като Металика се разтапят, когато Уолтър (фиктивно роуди на групата) ги нарича банда гъзове.

Sam Elliott

Аурата на дух прави Сам Елиът предпочитан разказвач на братята; финна плънка между напоените с препратки, хумор  и ирония блатове.

Няма да повярваш, но братя Коен всъщност искали да разкажат една Чандлърова история с безнадеждно абсурден сюжет.
Така или иначе, отваряй си очите за Филип Сиймур Хофман, Бен Газара и камео на човекът, поставящ буквата Л в легенда Чарли Кауфман.

П.П. Ако си фен на киноблога ни и на Лебовски, може да си поръчаш тишърт the DUDE от сайта ни branditi.com

Rate this post
4.50 avg. rating (91% score) - 4 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.