Лешникотрошачката и царят на мишките 3D (2010) – Ел Фанинг “пимпната” от Кончаловски

В реалния свят всичко е относително, но когато става дума за омагьосани принцове, дръзки момичета и коледна феерия, тогава единственото доказателство за истина е твоето въображение.

По приказката на Ернст Хофман Лешникотрошачката и царят на мишките, 1892-ра Чайковски пише прословутото си либрето. В Nutcracker: The Curse of the Rat King Андрей Кончаловски прави свой прочит на историята, като подплътява основния сюжет с алегории от драматичната история на миналия век. Интерпретацията за борбата между доброто и злото, Кончаловски определя като ретро-футуризъм. Най-силният ефект е емоцията, а тя идва предимно от Ел Фанинг. Тя е  Мери, скучаещо в коледната нощ, в образцов виенски дом от 20-те деветгодишно момиче.

The Nutcracker in 3D

Приключенията й  започват с подарък от чичо й Албърт –лешникотрошачка. Албърт е разказвач на филма и относително копие на Айнщайн.Дървеният приятел на Мери оживява и й отваря вратите към свят, който макар и вълшебен е пълнен с опасности и несправедливост. Проблемите идват от Цар Плъх (Туртуро) – диктатор с прическа на Анди Уорхол и амбиции на Мусолини. Армията му е аналог на Третия Райх. Поданиците му мразят светлината и за да има вечен смог над главите им горят детски играчки на огромни клади.

Ако ни харесваш и искаш да продължим да пишем киноревюта, ще се радваме да ни подкрепиш – цъкни ТУК и поръчай тишърт от сайта branditi.com!

Ефектите са подобаващи, а гримът страховит.  Структурата е на мюзикъл(изборът е паднал на Киркоров и Алла Пугачова), а 3 D-то e добавено в пост продукцията. Заснет в Унгария, декорът възпроизвежда атмосферата на стара Виена. Музиката пък е на носителя на Оскар Тим Райс (Цар Лъв, Евита, Исус Христос Суперзвезда).

Rate this post
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.